marți, septembrie 28, 2021

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un nou semnal de alarmă faţă de apariţia pe piaţa neagră a unor cantitîţi de sânge prelevat de la oamenii care s-au videncat de virusul Ebola, anunţă Agerpres.

În cursa contra cronometru împotriva virusului care a făcut până în prezent 2.630 de morți (potrivit celui mai recent bilanț al OMS), una din pistele luate în considerare în prezent de cercetători este ‘‘serul de convalescență”, adică sânge prelevat de la supraviețuitori.

Conforms statisticilor, una din două persoane se vindecă de febra hemoragică, fiind purtătoare de anticorpi specifici. CNN amintește că medicul american Kent Brantly, care s-a vindecat de infecție, a donat sânge unui compatriot contaminat. Această metodă face să renască speranțele în țările cel mai

mult afectate de virus (Guineea, Liberia și Sierra Leone), dar duce și la un comerț bănos. ”Sângele de supraviețuitor” se comercializează acum pe piața neagră, motiv pentru care OMS a tras alarma.

”Sunt unele studii care sugerează că transfuziile pot preveni sau trata infecția, însă rezultatele lor sunt deocamdată greu de interpretat”, arată organizația. În plus, adaugă OMS, o transfuzie efectuată în condiții necorespunzătoare poate produce un șoc anafilactic mortal sau transmite alte boli, printre care SIDA.

 

Ana Maria Niţu

 

Ultimele stiri