Sari la conținut

Sângele maro este o menstruație? 7 cauze

În general, menstruația de culoare maro care vine în cantități mici este normală și nu indică o problemă de sănătate, mai ales dacă apare la începutul sau la sfârșitul menstruației.

Totuși, atunci când acest tip de menstruație este frecvent, poate fi un semn de tulburări hormonale, probleme la nivelul uterului, stres sau infecții cu transmitere sexuală.

În plus, atunci când o femeie începe să ia pilule contraceptive pentru prima dată, își schimbă pilulele contraceptive sau folosește pilula de a doua zi, culoarea menstruației se poate schimba. Are o culoare mai închisă sau de culoarea cafelei, revenind la normal în următorul ciclu menstrual.

În mod ideal, ori de câte ori culoarea menstruației provoacă orice fel de îndoială, ar trebui să se facă un consult la un ginecolog.

Sângele maro este o menstruație? 7 cauze și ce trebuie să faci în acest sens

Ce înseamnă când menstruația are aceste culori? Medicii au spus pentru tuasaude.com care pot fi cauzele:

  1. Tulburări emoționale

Unele modificări ale stării emoționale a femeii, cum ar fi stresul excesiv sau depresia, pot afecta structura uterului, reducând grosimea pereților acestuia. Această alterare întârzie descuamarea celulelor și, prin urmare, facilitează oxidarea sângelui, ceea ce face ca menstruația să fie mai întunecată.

Ce trebuie să faceți: în aceste cazuri este important să optați pentru activități care contribuie la promovarea stării de bine, cum ar fi activitatea fizică sau alte activități care ajută la relaxare.

  1. Tulburări hormonale și menopauză

Atunci când apar alterări hormonale din cauza problemelor tiroidiene sau chiar a menopauzei, este foarte frecvent ca menstruația să fie închisă la culoare și în cantități mici. Această tulburare este, de asemenea, foarte frecventă atunci când se schimbă pilulele contraceptive sau atunci când o femeie nu mai alăptează foarte des, iar pilula contraceptivă folosită în timpul alăptării nu este suficientă pentru a preveni sângerările.

Ce trebuie făcut: În cazul în care menstruația închisă la culoare se datorează unor probleme tiroidiene, este important ca nivelul hormonilor tiroidieni să fie evaluat, astfel încât medicul ginecolog să poată indica cel mai bun tratament, dacă este cazul.

Atunci când apare din cauza menopauzei sau a schimbării pilulelor contraceptive, nu este necesar niciun tratament, însă, dacă sunt prezente și alte simptome, este important să consultați un ginecolog pentru evaluare.

  1. Infecții cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală cauzate de bacterii precum gonoreea sau chlamydia determină o degradare mai rapidă a sângelui menstrual, ceea ce face ca sângele menstrual să fie mai închis la culoare. În plus, acest tip de menstruație este însoțit, de obicei, de un miros urât, de scurgeri maronii înainte sau după menstruație, de dureri în abdomen sau în zona pelviană și de febră de peste 38°C. Aflați mai multe despre bolile cu transmitere sexuală la femei.

Ce trebuie făcut: În prezența unor semne și simptome care indică o ITS, este important să consultați un medic pentru a putea începe un tratament cu cel mai potrivit antibiotic. În plus, se recomandă ca partenerul să fie tratat, chiar dacă nu există simptome, deoarece acest lucru poate preveni infecția.

  1. Endometrioza și alte afecțiuni

Endometrioza este creșterea țesutului endometrial în afara uterului. Endometrioza și alte afecțiuni, cum ar fi adenomioza, pot provoca dureri severe în regiunea pelviană și sângerări întunecate, asemănătoare cu cele de cafea, care pot apărea atât în timpul menstruației, cât și în afara acesteia.

În aceste cazuri, menstruația este deseori prelungită și poate dura mai mult de 7 zile pentru a dispărea. În cazul în care se suspectează această boală, trebuie consultat un ginecolog pentru ca acesta să observe, să dispună o serie de teste și, dacă este necesar, să prescrie un tratament cu antibiotice sau o altă formă de tratament, cum ar fi o intervenție chirurgicală, de exemplu.

Ce e de făcut: În caz de suspiciune, trebuie consultat un medic ginecolog pentru a se putea efectua teste de evaluare a uterului și a regiunii pelviene în ansamblu, astfel încât să se poată verifica gravitatea endometriozei și necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru tratarea acesteia, notează tuasaude.com.

  1. Postpartum

O altă situație în care menstruația închisă la culoare este normală este în perioada postpartum, când este nevoie de aproximativ 45 de zile pentru ca uterul să revină la dimensiunile sale normale, iar sângerările apar în toată această perioadă. În acest stadiu, sângerarea nu este chiar menstruație, dar culoarea este închisă la culoare și poate fi derutantă pentru multe femei, dar nu este un motiv de îngrijorare, deoarece este o situație normală și așteptată.

Dacă menstruația este însoțită și de cheaguri, citește 7 motive pentru menstruația cu cheaguri.

Ce trebuie făcut: Dacă sângerarea este persistentă și sunt prezente și alte simptome, este important să consultați un ginecolog pentru o evaluare pentru a afla dacă este normal sau dacă este necesar un tratament.

  1. Sarcina

Prezența unei mici cantități de sângerări roz, maro sau roșu închis este considerată normală în primele săptămâni de sarcină și indică, de obicei, faptul că embrionul s-a implantat în peretele uterin. Cu toate acestea, poate indica, de asemenea, prezența unei sarcini ectopice, mai ales dacă este însoțită de dureri abdominale severe, oboseală excesivă sau durere severă la palparea uterului. În cazurile în care apare mai mult spre sfârșitul sarcinii, poate fi un semn de avort spontan.

Ce trebuie făcut: Dacă menstruația închisă la culoare este însoțită de simptome sau dacă apare spre sfârșitul sarcinii, este important să consultați imediat un medic ginecolog, pentru a putea efectua teste și a verifica cauza problemei.

Când să consultați un medic?

Modificările de culoare a sângerărilor menstruale sunt de obicei normale și nu indică o problemă, însă trebuie să vă adresați medicului ginecolog atunci când apar alte semne și simptome, cum ar fi:

  • Menstruație care durează mai mult de 7 zile;
  • Fără menstruație timp de mai mult de 3 luni;
  • Sângerări în afara perioadei menstruale;
  • Durere în regiunea intimă;
  • Febră peste 38º C;
  • Amețeli.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel