joi, octombrie 6, 2022

Cancerul oral este un subtip al cancerului gâtului și capului și se poate dezvolta în orice zonă a cavității orale. În general, cancerul oral apare la nivelul limbii și a buzelor, însă se poate dezvolta și în interiorul gurii, pe partea posterioară a faringelui, la nivelul amigdalelor sau al glandelor salivare. În continuare, Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicii Dr. Melnic ne spune care sunt cauzele și simptomele cancerului oral, dacă și cum poate fi tratată această afecțiune.

Te-ar mai interesa: Atenție la ambalajul de aluminiu! Medicul Adina Al...

“Cancerul oral este mai frecvent la bărbați, în comparație cu femeile. Probabilitatea ca această afecțiune să se dezvolte crește după vârsta de 40 de ani. De cele mai multe ori, cancerul bucal este însoțit de dificultate la înghițire. Un factor de risc deloc de neglijat în apariția cancerului oral îl reprezintă fumatul excesiv în combinație cu băuturile alcoolice”, spune Dr. Ion Melnic.

Factorii de risc care pot crește șansele unei persoane de a dezvolta cancer oral sunt: consumul excesiv de tutun și de alcool, soarele (în special cancerul de buze poate fi cauzat de expunerea la soare) și istoricul medical în care sunt prezente cancerul de gât și de cap.

Te-ar mai interesa: 4 tipuri de medicamente care atacă ficatul...

“Semnele timpurii ale cancerului oral nu sunt ușor de observat, tocmai de aceea este foarte important să mergeți atât la medicul dentist, cât și la doctorul de familie pentru controale de rutină”, adaugă Dr. Ion Melnic. Cele mai des întâlnite simptome ale cancerului oral sunt: sângerări la nivelul cavității bucale, dificultate sau dureri la înghițirea și mestecarea alimentelor, pete roșiatice intense, pete albe sau pete mixte, de culoare albă și roșie pe gingii, limbă sau mucoasa bucală, leziuni la nivelul buzelor, gingiilor sau în interiorul gurii care sângerează și nu se vindecă, dureri ale dinților, îngroșarea mucoasei bucale, scăderea sensibilității sau senzația de amorțeală la nivelul cavității bucale, sângerare la nivelul cavității bucale, disconfort în purtarea protezelor dentare.

Te-ar mai interesa: Poluarea, factor de risc într-o boală gravă...

Pentru un diagnostic precis, se recomandă un consult de specialitate atât la nivelul planșeului bucal, al palatului, gingiilor și limbii, cât și în interiorul gâtului și obrajilor. De asemenea, biopsia este o modalitate sigură de diagnostic. Tratamentul cancerului oral se face în funcție de stadiul de evoluție. Pentru a determinarea stadiului evolutiv, se fac investigații suplimentare (radiografii dentare, computer tomograf, RMN). Dacă nu este depistat precoce, cancerul oral necesită intevenții chirurgicale, radioterapii, chimioterapie.

Te-ar mai interesa: Guma de mestecat. Mihaela Bilic: Remediu împotriva...

“Majoritatea cazurile de cancer oral se caracterizează prin apariția de celule plate care acoperă suprafața gurii, limbii și a buzelor. Iar atunci când cancerul oral evoluează, acesta se răspândește în organism prin intermediul sistemului limfatic, celulele canceroase fiind transportate prin limfă. De cele mai multe ori, celulele canceroase apar mai întâi lângă ganglionii limfatici care sunt localizați lângă gât, însă acestea se pot răspândi și în alte zone ale corpului”, completează Dr. Ion Melnic.

Te-ar mai interesa: Ce spune prenumele despre tine. Numerolog: Fiecare...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private