Sari la conținut

Șapte alimente care te ajută să dai burta jos

Proteinele, apa sau substanțele care reduc apetitul sunt elementele cheie în construirea unei diete eficiente.

Experții vă oferă o listă cu alimente care reduc apetitul și vă ajută să dați jos burta fără efecte adverse asupra sănătății, pe termen lung.

1. Iaurtul grecesc

Ceea ce face iaurtul grecesc ideal în curele de slăbire este conținutul mare de proteine. Obținut din lapte de capră sau oaie, iaurtul grecesc are de două ori mai multe proteine decât iaurturile de vacă. Proteinele rămân în stomac pentru mai mult timp, spun specialiștii, ceea ce menține senzația de sațietate.

„Procesul de metabolizare este mai lent decât în cazul carbohidraților și la fel absorbția lor. În acest caz, eliberarea de energie se face în trepte”, explică Ionuț Ștefan, consultant în nutriție.

Dezavantajul este că unele iaurturi grecești au mai multă grăsime decât cele din lapte de vacă. Deci, în dietele de slăbit sunt recomandate cele degresate și cele cu conținut scăzut de zahăr.

2. Ceaiul verde

Mai multe studii sugerează că ceaiul verde ajută la pierderea în greutate, prin stimularea organismului să ardă grăsimi abdominale. Pentru ca efectul să fie cel scontat este necesar să beți ceai verde de mai multe ori pe zi.

„Dar atenție! Folosit în cantități mari, dă o falsă scădere în greutate prin deshidratarea pe care o produce datorită efectului diuretic”, avertizează Ionuț Ștefan.

3. Scorțișoara

Studii recente arată că scorțișoara poate avea un efect de stabilizare a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru ar putea reduce pofta de mâncare, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2, spun nutriționiștii.

Puneți scorțișoară în cafea, ceai sau chiar în iaurt, pentru a adăuga un plus de savoare fără a multiplica numărul de calorii.

4. Ardeiul iute

Gustul picant al ardeiului iute este dat de o substanță fără miros numită capsacină, care se pare că are capacitatea de a reduce apetitul și de a accelara metabolismul pentru perioade scurte de timp.

În plus, oamenii au tendința de a mânca mai puțin atunci când mâncarea este picantă.

„Mâncărurile condimentate dau o senzație de sațietate precoce prin iritarea mucoasei digestive, dar trebuie consumate cu măsură întrucât pot provoca afecțiuni ale esofagului, gastrice sau colorectale”, atenționează nutriționistul.

5. Legumele crude

Morcovul, castravetele, ardeiul gras sau țelina vă satisfac dorința de a ronțăi, au puține calorii și sunt pline de apă, deci dau senzația de sațietate. În salate, pot fi combinate cu pește, piept de pui sau curcan, șuncă slabă de pui sau curcan, albuș de ou fiert, brânză proaspătă de vaci sau măsline verzi.

6. Peștele

Una dintre cele mai importante surse de proteine, peștele este un aliment care se bucură de un conținut redus de grăsimi.

7. Quinoa

Quinoa e un tip de cereale care crește pe culmile înalte ale munțior din America de Sud, cu boabe mici, rotunde, cu un conținut mare de proteine (14 grame din 100) și lipsite de colesterol. Boabele se prepară prin fierbere și, mai rar, prin prăjire și pot înlocui orezul.

„Supele sau preparatele cu legume în amestec cu quinoa sunt foarte utile”, spune nutriționistul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: