Sari la conținut

Șapte boli care se reflectă în unghii. Semne la care să fii atent!

Unghiile sunt structuri situate la vârful degetelor și au rolul de a le proteja. Acestea sunt alcătuite dintr-o proteină numită cheratină, care se găsește și în păr și în piele.

Starea unghiilor poate oferi indicii despre posibilele afecțiuni ale corpului. De fapt, unii experți recomandă să acordați o atenție deosebită oricăror anomalii sau modificări ale aspectului unghiilor de la mâini și de la picioare.

Farmacistul Carmen Desmonts spune că, în unele situații, unghiile „ne avertizează că ceva nu este în regulă în organism. Modificările subtile ne pot oferi un mare avantaj în diagnosticarea timpurie a unei afecțiuni grave.

De asemenea, zona cuticulei din jurul unghiei și degetul de la picior trebuie monitorizate pentru a evita diagnosticarea tardivă a unora dintre bolile care se manifestă în această parte a corpului.

Acestea sunt câteva dintre problemele de sănătate care ar putea fi depistate în funcție de aspectul unghiilor, potrivit portalului Quiron Salud:

Psoriazis: este asociat cu pete gălbui, cunoscute sub numele de pete de ulei, îngroșarea unghiilor sau a vârfurilor, sau unghii cu gropițe.

Lichen planus: poate afecta unghiile și le poate da o formă de „V” (cunoscut sub numele de pterigion) sau poate distruge parțial sau total unghiile.

Alopecia areata: adesea asociată cu gropițe, unghii fragile sau linii Beau.

Bolile cardiace sau pulmonare: cresc probabilitatea de a modifica forma unghiilor și de a le face să arate ca niște linguri sau bețe de tobă.

Unele boli renale: pot fi asociate unghiile pe jumătate albe și jumătate roz sau maro.

Bolile hepatice: acestea sunt, de asemenea, asociate cu modificări de culoare (unghiile lui Terry).

Unele afecțiuni genetice pot cauza tulburări ale unghiilor și pot ajuta la diagnosticare, cum ar fi tumorile Köenen în scleroza tuberoasă, iar unele medicamente pot altera unghiile, cum ar fi unghiile maro din cauza zidovudinei.

Atenția când vă faceți manichiura la salon

Deși este obișnuit să vedem saloanele de înfrumusețare pline de clienți care caută să-și aranjeze unghiile, este important să alegem locul în care se vor efectua astfel de proceduri, deoarece acestea sunt propice infecțiilor.

Potrivit unui articol publicat de Clinica Mayo, ciuperca unghiilor este o infecție comună care afectează nu doar una, ci mai multe unghii, atât de pe mâini, cât și de pe picioare. Cele mai frecvente simptome sunt schimbarea culorii, îngroșarea, mirosul neplăcut și descuamarea.

Deși organizația subliniază că ciuperca nu are întotdeauna nevoie de tratament, este important să se consulte un medic, deoarece această infecție provoacă inflamații ale pielii din jurul unghiilor; poate duce chiar la dificultăți de mers și poate complica diabetul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel