Sari la conținut

Șapte metode prin care să scapi de respirația urât mirositoare

Cauzele halitozei

Halitoza, cunoscuta sub numele de respiratie urat mirositoare, este intalnita mult mai des decat am crede: aproximativ 30% dintre oamenii din intreaga lume se confrunta cu ea. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, ne spune care sunt cele mai simple modalitati prin care putem inlatura aceasta problema ce provoaca jena oricarei persoane ce se confrunta cu ea.

Respiratia neplacut mirositoare poate afecta interactiunile sociale ale unei persoane: senzatia de disconfort ne poate determina sa evitam oamenii din jurul nostru sau chiar sa avem o atitudine mai retinuta, care poate fi interpretata gresit, in defavoarea noastra. In alte situatii, poate ruina o intalnire romantica sau un interviu, deci putem spune, exagerand putin, ca ne poate modifica destinul. Insa, orice problema are cel putin o rezolvare.

  1.       Periajul si ata dentara

Deseori, respiratia urat mirositoare are o legatura directa cu igiena orala deficitara: atunci cand nu curatam corect dintii si limba, resturi alimentare vor ramane in cavitatea bucala, favorizand aparitia mirosului neplacut.

„In aceasta situatie, trebuie sa periem dintii de cel putin doua ori pe zi (ideal, dupa fiecare masa) pentru a indeparta resturile alimentare care fermenteaza sub actiunea bacteriilor, producand miros neplacut. Insa chiar si atunci cand credem ca ne-am spalat foarte bine, ata dentara reuseste sa scoata multe alte resturi fine dintre dinti – de aceea este recomandat sa nu sarim peste acest pas. Limba, de asemenea poate fi „gazda” resturilor alimentare alimentare si a bacteriilor, fapt pentru care trebuie curatata si aceasta zona atunci cand ne spalam pe dinti”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Tratarea problemelor dentare 

Cariile, abcesele dentare, parodontoza (toate sursele de bacterii din gura) netratate produc respiratie neplacut mirositoare. Din fericire, in cazul persoanelor care merg in mod regulat la controlul stomatologic este putin probabil sa apara astfel de situatii, eventualele probleme fiind tratate inca din stadiu incipient.

  1. Gargara cu apa cu sare

In unele cazuri, in amigdalele voluminoase se acumuleaza mucus, bacterii si resturi alimentare, care se pot calcifica, formand pietricele (amigdaliti) urat mirositoare. Sarea distruge o parte din bacterii si spala mucusul si detritusurile, fapt pentru care gargara cu apa cu sare poate fi un remediu eficient pentru respiratia neplacuta.

  1. Evitarea unor alimente 

Substantele volatile din alimente precum ceapa, usturoiul, suplimentele alimentare ce contin uleiuri de peste sau alte ingrediente concentrate, dupa inghitire ajung in sange, iar apoi se elimina din plamani, fiind o posibila cauza a respiratiei neplacute.

„Periajul dentar nu reuseste sa indeparteze aceste mirosuri, care persista temporar, pana la eliminarea lor completa, de aceea este recomandat sa fie consumate cu moderatie. Alte alimente, precum dulciurile, laptele, favorizeaza inmultirea bacteriilor producatoare de mirosuri neplacute”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Hidratarea 

Cafeaua, la fel ca bauturile alcoolice, deshidrateaza, uscand gura. Saliva are rolul de a spala resturile de mancare si bacteriile, iar deficitul ei favorizeaza aparitia halenei si a cariilor.  „O problema asemanatoare o au si cei care respira pe gura – obicei care usuca intreaga cavitate bucala, ceea ce poate favoriza aparitia de mirosuri neplacute. In unele cazuri, indepartarea acestui obicei va rezolva si problema respiratiei neplacute. Hidratarea corecta, cu cel putin 2 litri de apa pe zi ajuta intregul organism”, spune specialistul ortodont.

  1. Guma de mestecat 

Guma de mestecat creste fluxul de saliva, care are rol protector. Atentie, insa: guma contine zahar va produce un efect invers fata de cel asteptat, deoarece zaharul favorizeaza inmultirea bacteriilor.

  1. Dieta

Legumele proaspete si frunzele bogate in fibre pot ajuta la curatarea cavitatii bucale de particule de alimente care adera la dinti si limba intre mese. Alimente precum telina, merele si morcovii pot fi utile in indepartarea acumularii de placa bacteriana, dar si in lupta impotriva acumularii de bacterii in gura.

Halitoza este rareori asociata cu boli care pun in pericol viata, dar cu toate acestea, este important sa ne adresam medicului atunci cand problema nu poate fi indepartata printr-o buna igiena dentara. “Exista anumite boli care pot provoca respiratie neplacuta: infectii ale tractului respirator, cum ar fi pneumonie sau bronsita, infectii sinus cronice, picurare postnasala, diabet zaharat, reflux gastro-esofagian cronic si probleme hepatice sau renale”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

Ingrijirea corecta a dintilor si vizitarea dentistului cel putin de doua ori pe an reprezinta cele mai usoare cai de a diagnostica din timp astfel de probleme si, bineinteles, de a ne bucura de o respiratie mereu proaspata.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel