sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Elena Oceanu

Nu vă faceţi iluzii că scăpaţi de probleme cu o cafea tare, iar dacă vreţi ca suferinţa să nu fie atât de grea, mâncaţi o pizza înainte de a da pe gât primul păhărel.

Vă prezentă cele mai vehiculate mituri despre mahmureală demontate:

1. Vinul nu dă mahmureală

În special vinul roşu conţine taninuri, compuşi care sunt recunoscuţi pentru faptul că dau dureri de cap. Şi băuturile cum ar fi whisky-ul dau o senzaţie accentuată de mahmureală. Dacă sunteţi îngrijoraţi de starea pe care o veţi avea a doua zi după o noapte de petrecere, alegeţi băuturi precum bere, lichior, votcă sau gin.

2. Alcoolul te ajută să dormi mai bine

Din contră, alcoolul chiar perturbă somnul. Este probabil adevărat că după ce ai consumat alcool să adormi mult mai uşor, însă calitatea somnului scade dramatic. În urma consumului de alcool, somnul nu este la fel de odihnitor, iar durata acestuia are tendinţa de a se scurta.

3. Cafeaua e remediul ideal

Cafeaua nu face decât să deshidrateze şi mai mult corpul, şi aşa slăbit după alcool. Cofeina chiar înrăutăţeşte starea de mahmureală. După o noapte de beţie, recomandarea specialiştilor este tocmai evitarea cafeinei, în schimb trebuie consumată multă apă.

4. Mahmureala nu este ceva prea grav

Starea de mahmureală nu este altceva decât reacţia organismului în faţa otrăvirii cu prea mult alcool. Consumul de prea multe băuturi alcoolice zdruncină serios sistemul nervos central. Dezechilibrul substanţelor chimice din corp duce la dureri puternice de cap, ameţeli, greaţă.

5. După o beţie nu vă culcaţi înainte să mâncaţi o porţie de paste

Această teorie este de două ori greşită. În primul rând, consumul pastelor seara, înainte de culcare, după ce a fost consumată în prealabil o cantitate de alcool, nu este de absolut niciun folos. Produsele alimentare trebuie să fie în stomac înainte de a bea alcool pentru a avea vreun efect. În al doilea rând, în timp ce orice aliment poate încetini absorbţia alcoolului, grăsimea ajută cel mai bine. Deci, înainte de primul pahar de băutură este recomandată mai degrabă o friptură sau o pizza, pentru o mahmureală mai uşoară.

6. Puţină tărie înainte de bere

Ordinea în care sunt servite băuturile nu este importantă, cea mai importantă rămâne cantitatea de alcool consumată. 350 de ml de bere au acelaşi conţinut de alcool ca 40 de ml de tărie sau 150 de ml de vin.

7. Alcoolul afectează la fel femeile şi bărbaţii

Efectele negative ale alcoolului, inclusiv starea de mahmureală, sunt mai puternice asupra femeilor. Explicaţia este simplă: femeile se îmbată mai uşor ca bărbaţii deoarece bărbaţii au în corp o cantitate mai mare de apă care poate dilua alcoolul. În momentul în care o femeie consumă aceeaşi cantitate de alcool cu un bărbat, ea va avea mai mult alcool în sânge ca el.