Sari la conținut

Șapte motive pentru care oțetul balsamic e mai sănătos decât cel obișnuit

Oţetul balsamic e considerat un adevărat elixir al bucătăriei mediteraneene. Dincolo de savoare, are o multitudine de beneficii pentru organism: întăreşte sistemul imunitar, previne îmbătrânirea, luptă cu osteoporoza, reglează tensiunea arterială, reduce colesterolul şi ajută la slăbit.

Antioxidant

Otetul balsamic este bogat in antioxidanti, mai ales in beta-caroten, care anihileaza radicalii liberi si stimuleaza activitatea sistemului imunitar. Totodata, otetul balsamic contribuie si la mentinerea starii de bine a organismului, avand un aport semnificativ de nutrienti precum bor, potasiu, fier.

Stimulează sistemul imunitar

Oțetul balsamic conține antioxidanți puternici, numiți polifenoli care protejează celulele de radicalii dăunători și întăresc sistemul imunitar.

Combate cancerul

Strugurii din care e făcut oțetul balsamic conțin quercetină, un bioflavonoid cu proprietăți antioxidante. Împreună cu vitamina C întăresc sistemul imunitar să lupte cu infectiile, inflamatiile și chiar cu cancerul.

Resveratrolul din samburii strugurilor incetineste dezvoltarea tumorilor, intareste ficatul si poate preveni cancerul de san.

Previne bolile de inimă

Consumul zilnic de otet balsamic duce la o diminuare considerabila a tensiunii arteriale, a presiunii sanguine si a activitatii reninei, enzima responsabila cu productia de peptide (care favorizeaza hipertensiunea arteriala).

Totodata, otetul balsamic are un efect benefic asupra nivelului colesterolului „rau”, pe care il elimina treptat din organism.

Regleaza glicemia

Aviz diabeticilor de gradul 2 si a marilor consumatori de dulciuri. Otetul balsamic regleaza cantitatea de zahar din sange, datorita acidului acetic din compozitie.

Ajută la slăbit

Mai multe studii suedeze realizate in anul 2005 au demonstrat ca otetul balsamic confera o senzatie intensa de satietate si duce la scaderea poftei de mancare. Consumat zilnic, acesta contribuie semnificativ la scaderea greutatii si la eliminarea toxinelor din corp.

Lupta cu osteoporoza

Daca timp de 32 de zile consumi zilnic otet balsamic, iti ajuti corpul sa asimileze mai bine calciul si sa incetineasca scaderea densitatii osoase pricinuita de menopauza si de schimbarile hormonale. Reusesti astfel sa iti intaresti sistemul osos si sa previi osteoporoza.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel