Șapte motive pentru care oțetul balsamic e mai sănătos decât cel obișnuit

Oţetul balsamic e considerat un adevărat elixir al bucătăriei mediteraneene. Dincolo de savoare, are o multitudine de beneficii pentru organism: întăreşte sistemul imunitar, previne îmbătrânirea, luptă cu osteoporoza, reglează tensiunea arterială, reduce colesterolul şi ajută la slăbit.

Antioxidant

Otetul balsamic este bogat in antioxidanti, mai ales in beta-caroten, care anihileaza radicalii liberi si stimuleaza activitatea sistemului imunitar. Totodata, otetul balsamic contribuie si la mentinerea starii de bine a organismului, avand un aport semnificativ de nutrienti precum bor, potasiu, fier.

Stimulează sistemul imunitar

Oțetul balsamic conține antioxidanți puternici, numiți polifenoli care protejează celulele de radicalii dăunători și întăresc sistemul imunitar.

Combate cancerul

Strugurii din care e făcut oțetul balsamic conțin quercetină, un bioflavonoid cu proprietăți antioxidante. Împreună cu vitamina C întăresc sistemul imunitar să lupte cu infectiile, inflamatiile și chiar cu cancerul.

Resveratrolul din samburii strugurilor incetineste dezvoltarea tumorilor, intareste ficatul si poate preveni cancerul de san.

Previne bolile de inimă

Consumul zilnic de otet balsamic duce la o diminuare considerabila a tensiunii arteriale, a presiunii sanguine si a activitatii reninei, enzima responsabila cu productia de peptide (care favorizeaza hipertensiunea arteriala).

Totodata, otetul balsamic are un efect benefic asupra nivelului colesterolului „rau”, pe care il elimina treptat din organism.

Regleaza glicemia

Aviz diabeticilor de gradul 2 si a marilor consumatori de dulciuri. Otetul balsamic regleaza cantitatea de zahar din sange, datorita acidului acetic din compozitie.

Ajută la slăbit

Mai multe studii suedeze realizate in anul 2005 au demonstrat ca otetul balsamic confera o senzatie intensa de satietate si duce la scaderea poftei de mancare. Consumat zilnic, acesta contribuie semnificativ la scaderea greutatii si la eliminarea toxinelor din corp.

Lupta cu osteoporoza

Daca timp de 32 de zile consumi zilnic otet balsamic, iti ajuti corpul sa asimileze mai bine calciul si sa incetineasca scaderea densitatii osoase pricinuita de menopauza si de schimbarile hormonale. Reusesti astfel sa iti intaresti sistemul osos si sa previi osteoporoza.

 

Recent Posts

Nostradamus a prezis soarta Bisericii Catolice: se apropie Judecata de Apoi?

Nostradamus, celebrul astrolog francez, a câștigat popularitate încă de la publicarea lucrării sale "Profețiile" în…

28 de minute ago

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

10 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

11 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia