miercuri, august 17, 2022

Calendar ortodox 1 august 2022. Este sărbătoare mare pentru toți creștinii! Iată ce sărbători sunt prăznuite în Biserica Ortodoxă luni, pe 1 august 2022!

Pe 1 august Biserica Ortodoxă prăznuiește două evenimente importante: Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului și Scoaterea Sfintei Cruci.
Iată semnificația acestora!

Originea Postului Adormirii Maicii Domnului a fost stabilită în secolul V, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită: creștinii din Antiohia posteau o singură zi, pe data de 6 august, în time ce creștinii din Ierusalim postul era ținut timp de opt zile.
Totodată, existau și creștini care țineau post pe întreaga durată a lunii august, în timp ce alții posteau în luna septembrie.

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Uniformizarea datei și a perioadei de post s-a realizat abia în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local de la Constantinopol din anul 1166, condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

În cadrul acestuia s-a stabilit că postul trebuie ținut începând cu data de 1 august a fiecărui an și se termină pe 15 august, când are loc prăznuirea Adormirii Maicii Domnului.

Scoaterea Sfintei Cruci a avut loc la dorința comună a ortodocșilor greci si rusi, pentru prăznuirea biruinței simultane pe care au repurtat-o rușii asupra bulgarilor și grecii asuprasarazinilor.

Pe 1 august, la Constantinopol a fost scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia. De aici se făceau până la data de 15 august diverse procesiuni cu scopul de a-i feri pe creștini de suferințe si boli.

Te-ar mai interesa: Horoscop 17 august:  O zodie are parte de o mărire...

Ce presupune postul Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria. Pentru români, ea este și ocrotitoarea marinarilor, în mai multe orașe fiind organizate procesiuni cu icoane și pelerinaje. Acest post are o durată de două săptămâni. Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face astăzi, pe data de 31 iulie 2021. În cazul în care această dată pică miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de marți, 30 iulie, iar postul începe miercuri, pe 31 iulie.

Te-ar mai interesa: A vrut să arate bine, iar acum medicii i-au mai da...

În tradiția populară este considerat a fi și cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Anul acesta, postul începe la 1 august și ține până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, respectiv pe 15 august. Postul se prelungește și în ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.

Tradiții de postul Sfintei Maria

Conform dogmelor bisericești, se ajunează lunea, miercurea și vinerea până la ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată, iar, marțea și joia, se consumă legume fierte, fără untdelemn, în timp ce sâmbăta și duminica, este dezlegare la untdelemn și vin.
La 6 august, când are loc sărbătoarea Schimbării la Față, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin. Tradiția spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

De Postul Sfintei Maria se sărbătorește Scoaterea Sfintei Cruci

Începutul postului Adormirii Maicii Domnului vine cu o altă sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Este vorba despre scoaterea Sfintei Cruci. Această zi a fost instituită la dorința comună a ortodocșilor greci și ruși, întru prăznuirea biruinței simultane pe care au repurtat-o rușii asupra bulgarilor și grecii asupra sarazinilor.
Pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial, până la Catedrala „Sfânta Sofia”. De aici, se făceau până pe 15 august diverse procesiuni, pentru a-i feri pe creștini de suferințe și boli. De altfel, Biserica Ortodoxă Română are și o serie de sfaturi pentru credincioșii care țin acest post cu sfințenie. În post, creștinii cinstesc și Schimbarea la Față a Domnului, sărbătoare ce se ține pe data de 6 august 2021.

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private