marți, august 3, 2021

Majoritatea femeilor își doresc copii, unele au visul acesta încă din tinerețe. Altele, mai târziu, atunci când ajung la maturitate. Pentru unele este ușor, pentru altele mai dificil de obținut sarcina.

Unele au anumite afecțiuni cronice cum este diabetul zaharat, însă această afecțiune nu trebuie să te oprească din îndeplinirea visului tău de a avea un copil. Ce presupune o sarcină când ai diabet zaharat poți afla din articolul pe care ți l-am pregătit.

Medicii susțin că persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 pot să aibă copii, doar că diabetul presupune o grijă suplimentară, preocupare  care este ideal să înceapă încă de la pubertate. Este esențial ca fetițele ajunse la pubertate să aibă un control glicemic cât mai bun deoarece dezechilibrul metabolic de durată afectează

funcția fertilă, mai exact este afectată ovulația.

Extrem de important este înainte de preconcepție controlul glicemic care este indicat să fie HbA1c < 6,5%, deoarece la persoana cu diabet zaharat sarcina nu durează doar 9 luni ci un an de zile, primele luni fiind luni de pregătire metabolică.

Iată ce analize trebuie să facă femeia înainte de a rămâne gravidă:

  • Teste de laborator pentru rubeola, sifilis, HIV, Papanicolau, culturi cervicale, grup sanguin și Rn.
  • Profilul glicemic, HbA1C, TSH,
  • raport albumină-creatinină urinară

Femeia trebuie să facă și un consultul oftalmologic

complet. De asemenea, este indicat să ia vitamine prenatalice precum este acidul folic 400 micrograme, acesta fiind necesar pentru dezvoltarea tubului neural al fătului. Totodată, la recomandarea medicului ar trebui să ia și acizi grași Omega – 3 care previn tensiunea arterială în sarcină și asigură atingerea unei greutăți normale a fătului la momentul nașterii.

De asemenea, în timpul sarcinii esențial este controlul glicemic – ținte glicemice a jeun < 95 mg/dl, la 1 h postprandial < 140 mg/dl, la 2 ore postprandial <120 mg/dl, HbA1c = 6-6,5%. Sunt studii care au arătată că

dacă femeia gravidă cu diabet zaharat menține aceste valori nu are risc de complicații în sarcină sau le are la fel ca femeile care nu au această afecțiune.

Stilul de viață sănătos trebuie menținut pe toată perioada sarcină, la fel și exerciții fizice executate zilnic.

În cazul gravidei cu diabet zaharat, medicii care o consultă, văd și sfătuiesc sunt mai mulți, mai exact: medicul specialist diabetolog, medicul ginecolog, dar și alții, în funcție de problemele pe care aceasta le poate avea.

Ultimele stiri

Parteneri