Sari la conținut

Șase alimente și băuturi care conțin alcool ascuns

beneficii banane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

E posibil să nu știi că unele alimente conțin alcool ascuns. De la pâine și suc de fructe la iaurt și sos de soia, unele alimente pot conține cantități chiar mai mari decât unele beri cu conținut scăzut de alcool.

De fapt, o singură banană poate conține aproximativ 0,2% ABV (volum alcool), potrivit Abbeycare, o clinică de dezintoxicare, din Marea Britanie. Bananele coapte pot avea o cantitate dublă.

În mod surprinzător, chiflele sunt unele dintre cele mai încărcate de alcool alimente, cu până la 1,28% ABV.

Pâinea de grâu și secară conține mai puțin la 0,29% ABV, conform unui studiu din 2016 publicat în Journal of Analytical Toxicology.

Dr. Duane Mellor, nutriționist la Universitatea Aston din Birmingham, a declarat: „În timpul procesului de testare, pâinea va avea drojdie, care fermentează carbohidrații și produce alcool”.

Orice aliment fermentat este probabil să conțină urme de alcool, potrivit doctorului Mellor.

În mod similar, sucul de fructe poate avea etanol ascuns. Studiul din 2016 a mai arătat că sucul de struguri conține 0,086% ABV, sucul de portocale 0,073% și sucul de mere 0,026%. Și un iaurt cu cireșe are 0,02% ABV.

Orice produs care are mai puțin de 0,5% ABV este considerat a fi „fără alcool” în Marea Britanie, în timp ce 1,2% este clasificat drept cu o cantitate redusă de alcool.

Fermentarea – un proces care apare atunci când bacteriile sau drojdia descompun carbohidrații în zaharuri transformându-i în acid sau alcool – este modul în care alcoolul ajunge în aceste produse.

De exemplu, o banană fermentează atunci când drojdia din aer reacționează cu conținutul de zahăr al fructului, ceea ce îl face să producă alcool și dioxid de carbon.

Și sucurile de fructe sunt predispuse la fermentare din același motiv. Când sucul este lăsat într-un mediu cald, drojdia transformă zaharurile din suc în alcool.

Între timp, sosul de soia este fermentat ca parte a procesului de fabricație. Soia, grâul, sarea și apa sunt combinate și fermentate, ceea ce face ca amidonul de grâu să se descompună în zaharuri și să se transforme în alcool.

În timp ce o mare parte din acest alcool se evaporă în timpul producției, produsul conține încă 1,5% până la 2% ABV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel