Șase boli grave pe care le poți face de la abuzul de alcool

Alcoolul în exces ne afectează grav sănătatea, provocând mari probleme la nivelul inimii, ficatului şi chiar al sistemului nervos. „Nu există alcool bun. Indiferent că este făcut în casă sau e cumpărat, alcoolul ne afectează în funcţie de comportamentul de consum al fiecăruia. Consumul abuziv înseamnă depăşirea a patru unităţi la bărbaţi şi trei unităţi la femei, iar o unitate are 12 g de alcool pur”, explică Mihai Bădică, coordonator Alcocentru din Bucureşti. O unitate înseamnă o bere de 330 de ml, un pahar de vin de 125 ml, sau un shot de votcă sau whiskey. Tot ce depăşeşte aceşti parametri, chiar şi ocazional, reprezintă consum abuziv.

Românii ocupă locul doi în topul celor mai mari consumatori de alcool din Europa. Iată cele mai des întâlnite afecţiuni cauzate de alcoolul în exces.

ANEMIE. Când consumăm o cantitate mare de alcool, scade numărul de celule roşii din sânge, responsabile de oxigenarea organismului. Acest fenomen, cunoscut drept anemie, poate provoca stări de leşin, probleme de respiraţie şi chiar ameţeli.

CANCER.„Consumul repetat de alcool creşte riscul de cancer,” explică medicul Jurgen Rehm, de la Universiatatea din Toronto. Alcoolul a fost legat de cancerul la gât, gură, esofag, ficat şi chiar la sân. Specialiştii cred că pericolul constă în faptul că organismul nostru transformă alcoolul în acetaldehidă, care are potenţial cancerigen.

AFECŢIUNI CARDIOVASCULARE. Excesul de alcool cauzează îngroşarea sângelui, iar asta provocă apariţia cheagurilor, care pot duce la infarct.De asemenea, apar fluctuaţii mari ale tensiunii, care pot duce la pierderea bruscă a cunoştinţei.

CIROZĂ. Alcoolul este toxic pentru celulele hepatice şi cei mai mulţi dintre cei care au probleme cu alcoolul dezvoltă acestă boală.

DEMENŢĂ. Odată cu înaintarea în vârstă, creierul uman se micşorează cu aproximativ 1,9%, la fiecare zece ani. În cazul alcoolicilor, acestă degenerare este accelerată, mai ales în anumite zone ale creierului, de aceea ei pot suferi o scădere drastică a memoriei, îşi pierd capacitatea organizatorică sau dezvoltă alte simptome specifice demenţei.

DEPRESIE. „Dependenţii de alcool se îndepărteză de familie, petrec tot mai puţin timp la muncă şi evită personele care nu consumă alcool”, spune psihoterapeutul Mihai Bădică.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

8 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

8 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

9 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

9 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

10 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic