Sari la conținut

Şase metode prin care îţi recapeţi energia

Dacă vrei să rămâi în priză când lucrezi, mergi afară la lumină, ia un prânz bogat în proteine şi consumă ceaiuri cu teină. Lumina naturală îţi activează creierul, de aceea este recomandat ca pauzele să ţi le petreci la aer. Te mai pot ajuta câteva minute de meditaţie.
Specialiştii în cronobiologie, fitness, psihiatrie, nutriţie şi medicină alternativă te învaţă cum să-ţi revii dacă te ia somnul când eşti la lucru şi ai multe proiecte de terminat. Poţi să-ţi recapeţi energia dacă respecţi câteva reguli simple.

1. Ieşi la lumină

Când lucrezi trebuie să ai suficientă lumină, altfel rişti să te ia somnul. Dar asta poate fi o provocare având în vedere că în majoritatea birourilor cu greu pot pătrunde câteva doze mici de lumină naturală. Spre deosebire de cea artificială, lumina naturală este albastră, cu lungimi de unde scurte, care activează creierul. „Ritmul nostru circadian este mai sensibil la această lumină decât la oricare alta“, explică Mariana Figueiro, asistent profesor la Centrul de Cercetare a Luminii din cadrul Institutului Politehnic Troy din New York.

Aşadar, ridică-te de pe scaun şi, când faci pauze, mergi afară.

„În timpul zilei, mergi afară cât de des poţi“, sugerează Scott Campbell, director al Laboratorului de Cronobiologie de la Spitalul Presbiterian din New York. Ca să profiţi de lumină încă din primele minute ale zilei, ridică jaluzelele îndată ce te-ai dat jos din pat sau plimbă-te pe afară jumătate de oră.

2. Hrăneşte-te cu proteine

Dacă nu te hotărăşti să participi la maraton, nu are rost să te îndopi cu carbohidraţi. Consumă mai degrabă proteine, pentru că acestea îţi cresc gradul de alertă, susţine Debra Hollon, nutriţionist clinician la Spitalul General Massachussetts din Boston. Proteinele conţin tirosină, un aminoacid care creşte nivelul de dopamină şi norepineprină din creier, acele substanţe care dau o stare de bine. Dacă dopamina creşte starea de euforie, norepineprina este responsabilă cu stimularea producţiei de adrenalină energizantă.

Nu în ultimul rând, proteinele aduc mai uşor senzaţia de saţietate. „Când te simţi sătul, nu vei mai fi tentat să completezi meniurile cu dulciuri şi pâine, care îţi conferă energie în salturi“, precizează specialiştii.

3. Bea ceai

Ceaiul alb este o bună metodă să-ţi sporeşti energia. „Dintre toate ceaiurile, cel alb este cel mai puţin procesat“, explică Iman Hakim, profesor la Colegiul de Sănătate Publică din Arizona. Acest ceai conţine un aminoacid care pune orgasnimul în alertă şi, pentru că are mai puţină cofeină decât alte ceaiuri cu teină, nu te deshidratează.

4 Evită rutina

Nu te duce spre serviciu pe acelaşi drum, fie că eşti pe jos, cu maşina, ori cu mijloacele de transport în comun. „Schimbă-ţi ruta zilnică şi nu comanda aceleaşi mâncăruri de la cantină“, sugerează psihiatrul Judith Orloff.

5. Meditează

Cei care obişnuiesc să mediteze au o capacitate mai mare de concentrare. Încearcă să faci exerciţii de meditaţie dimineaţa, după ce te trezeşti, şi seara, înainte să mergi la culcare. Găseşte un loc liniştit şi concentrează-te auspra unei imagini care îţi oferă plăcere: marea, soarele. Poţi încerca să meditezi şi în pauzele pe care le iei la birou.

6. Profită de orele de somn

Somnul este foarte important pentru creier, de aceea este important să îţi asiguri o atmosferă plăcută în dormitor. Ai grijă ca pe pat să ai tot timpul lenjerie aerisită, fă cât mai întuneric în cameră, asigură o temperatură potrivită şi, dacă te ajută, pune-ţi muzică ambientală care te ajută să adormi. Dacă te vei odihni cel puţin opt ore, iar somnul va fi profund, ziua de lucru nu ţi se va părea atât de lungă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel