Sari la conținut

Șase minute de exerciții de mare intensitate ar putea întârzia boala Alzheimer. Ce au mai descoperit oamenii de știință

imagine creata cu AI

Șase minute de exerciții de mare intensitate ar putea prelungi durata de viață a unui creier sănătos și ar putea întârzia apariția tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.

O nouă cercetare publicată în The Journal of Physiology arată că o perioadă scurtă, dar intensă de ciclism crește producția unei proteine specializate, care este esențială pentru formarea creierului, învățare și memorie și ar putea proteja creierul de declinul cognitiv legat de vârstă.

Șase minute de exerciții de mare intensitate ar putea întârzia boala Alzheimer

Această perspectivă asupra exercițiilor este parte a eforturilor de a dezvolta abordări non-farmacologice accesibile, echitabile și accesibile pe care oricine le poate adopta pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă.

Proteina specializată numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) promovează neuroplasticitatea (abilitatea creierului de a forma noi conexiuni și căi) și supraviețuirea neuronilor.

Studiile pe animale au arătat că creșterea disponibilității BDNF încurajează formarea și stocarea amintirilor, îmbunătățește învățarea și, în general, crește performanța cognitivă. Aceste roluri cheie și calitățile sale neuroprotectoare aparente au condus la interesul pentru BDNF pentru cercetarea îmbătrânirii.

 „BDNF a arătat o mare promisiune în modelele animale, dar intervențiile farmaceutice nu au reușit până acum să valorifice în siguranță puterea de protecție a BDNF la oameni.

Am văzut nevoia de a explora abordări non-farmacologice care pot păstra capacitatea creierului pe care oamenii o pot folosi pentru a crește în mod natural BDNF pentru a ajuta la îmbătrânirea sănătoasă”, a declarat Autorul principal Travis Gibbons de la Universitatea din Otago, din Noua Zeelandă.

Oamenii de știință au descoperit că exercițiul scurt, dar viguros, a fost cel mai eficient mod de a crește BDNF în comparație cu o zi de post cu sau fără o sesiune lungă de exerciții ușoare.

BDNF a crescut de patru până la cinci ori mai mult în comparație cu post (fără modificare a concentrației de BDNF) sau activitate prelungită. Cauza acestor diferențe nu este încă cunoscută și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismele implicate.

O ipoteză este legată de schimbarea substratului cerebral și metabolismul glucozei, sursa primară de combustibil a creierului. Comutarea substratului cerebral este atunci când creierul schimbă sursa de combustibil preferată cu alta pentru a se asigura că sunt îndeplinite cerințele energetice ale corpului, de exemplu metabolizând lactatul mai degrabă decât glucoza în timpul exercițiilor fizice.

Postul și exercițiile fizice pot fi folosite împreună pentru a optimiza producția de BDNF în creierul uman

Tranziția creierului de la consumul de glucoză la lactat inițiază căi care au ca rezultat niveluri crescute de BDNF în sânge.

Creșterea observată a BDNF în timpul efortului se poate datora numărului crescut de trombocite (cea mai mică celulă sanguină) care stochează cantități mari de BDNF. Concentrația de trombocite care circulă în sânge este mai puternic influențată de exerciții fizice decât de post și crește cu 20%.

La studiu au participat 12 participanți activi fizic (șase bărbați, șase femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 56 de ani). Raportul echilibrat dintre participanții bărbați și femei trebuia să ofere o mai bună reprezentare a populației, mai degrabă decât să indice diferențele de sex.

Sunt în curs de desfășurare cercetări suplimentare pentru a aprofunda efectele restricției calorice și ale exercițiului pentru a distinge influența asupra BDNF și beneficiile cognitive. 

„Acum studiem modul în care postul pentru perioade mai lungi, de exemplu până la trei zile, influențează BDNF. Suntem curioși dacă exercițiile fizice intense la începutul unui post accelerează efectele benefice ale postului.

Postul și exercițiile fizice sunt rareori studiate împreună. Credem că postul și exercițiile fizice pot fi folosite împreună pentru a optimiza producția de BDNF în creierul uman”, a mai spus Gibbons.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel