Sari la conținut

Șase motiv pentru care cuplurile fericite nu se ”etalează” pe Facebook. Psiholog: ”Adevărata validare nu vine din like-uri”

În epoca “Facebook-ului oficial” şi a status-urilor cu selfie-uri, devine din ce în ce mai obişnuit să postăm frecvent despre viața noastră și chiar despre relaţia noastră de cuplu. S-a creat o percepție comună conform căreia, dacă un lucru important din viața noastră nu se regăsește și în mediul virtual, acel lucru, cel mai probabil, nu s-a întâmplat niciodată.

Dacă ne gândim la social media ca la echivalentul pieţei publice moderne, locul unde sunt făcute anunţurile, este postată informaţia şi unde comunităţile sunt legate prin experienţe împărtăşite, atunci este oarecum logic să fim înclinați spre a ne împărtăşi bucăţile de viaţă pe care le considerăm ca fiind demne de documentat.

Cu toate acestea, cunoscutul psiholog Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă că social media are în plus și o altă nuanţă, cum ar fi un supliment (dacă nu o proiecţie) a identităţii noastre, conectivităţii şi respectului de sine. Prin intermediul Facebook, putem pune cap la cap o imagine a noastră, să cuantificăm cât de iubiţi şi de bine văzuţi suntem de către ceilalţi şi, într-un final, începem să etalonăm unde ne aflăm din punct de vedere social.

“Astfel, nu ar trebui fie o surpriză faptul că sfârşim prin a deveni dependenţi de emoţia puternică pe care click-urile şi pixelii ne-o dau, pentru că acele lucruri pe care le prezintă social media – statutul de persoană, conectivitate, valoare intrinsecă – sunt lupte foarte adânc încorporate în condiţia umană. Dacă vrei să ştii cum vrea cineva să fie văzut de lume, nu trebuie să cauţi mai departe de caracteristicile din social media feeds. Iar acest lucru nu este nicăieri mai adevărat (sau mai interesant, că să fim sinceri) decât când vine vorba despre cele mai intime relaţii ale oamenilor. În timp ce a fi mândru public în legătură cu partenera/ul ta/tău este normal şi chiar sănătos, în acelaşi timp există o conexiune clară între cât de mulţumit cu adevărat eşți de relaţia ta şi cât de des postezi despre ea”, explică psihologul Angela Nuțu.

6 motive pentru care cuplurile fericite nu se expun pe Facebook

Totodată, specialistul în psihologia de cuplu afirmă că sunt cel puțin 6 motive demonstrate, conform cărora cuplurile fericite evită să-și expună în social media aspecte din viața lor amoroasă. Iată de ce:

1. Îți distorsionezi singur imaginea asupra vieții tale de cuplu, începi să o vezi prin ochii celorlalți, uitând că ceilalți văd oricum o imagine parțială si „prelucrată”. „Cu alte cuvinte, dacă nu primim acel “extaz” din ariile vieţii despre care noi credem că sunt responsabile pentru mulţumirea emoţională, căutăm acest sentiment altundeva. Cel mai des întâlnit, acest lucru vine de la cum credem noi că percep ceilalţi oameni situaţia în care suntem (Dacă ne convingem că alţi oameni văd relaţiile noastre că fiind fericite, suntem mai fericiţi în ceea ce le priveşte, pentru că în mod subconştient ne influențează, ne schimbăm punctul de vedere)”, explică psihologul Angela Nuțu.

2. Atunci când eşți fericit cu viaţa ta (sau cu o relaţie) eşți în mod natural mai prezent pentru ea. “Îţi vine mai rar să faci poze sau să-ţi verifici noutăţile de pe social media. Nu e ca şi cum nu faci lucrurile astea niciodată, ci doar că… atunci când viaţa te face atât de fericit, de ce să te laşi distras de asta?”, explică specialistul.

3. Oricărui cuplu ce îşi păstrează argumentele intime sau certurile în offline, îi este întotdeauna mai bine. Indiferent de context, nicio problemă nu s-a rezolvat cu bine prin spălatul rufelor în public, în faţa tuturor prietenilor de pe Facebook (şi a familiei).

4. Relaţia lor îi validează, aşadar nu trebuie să caute acel sentiment în exterior. Cu alte cuvinte, se pare că nu prea are farmec să faci constant actualizări despre relaţie. Bucuria lor este aceea de a fi împreună, nu de a posta despre a fi împreună.

5. Nu ai nimic de dovedit. “Nu se folosesc unul de celălalt pentru a demonstra lumii că sunt fericiţi, demni de iubire, valoroşi şi atractivi. Sunt împreună pentru că vor ei să fie așa, nu pentru că problemele lor bine înrădăcinate îi determină să stea împreună”, declară Angela Nuțu.

6. Cercetările arată că oamenii care folosesc mai puţin social media sunt, în general şi per total, mai fericiţi. “Oamenii care stau o săptămână fără Facebook sunt semnificativ mai fericiţi. Depresia poate fi legată de folosirea în exces a social media, din cauza teoriei de comparaţie socială. Folosirea intensă, exagerată a social media este în mod obişnuit asociată cu lipsa sănătăţii mentale. Merge la nesfârşit. Aşadar nu este vreo surpriză că s-ar putea scurge această nefericire si în relaţiile noastre interpersonale”, explică psihologul.

Sfaturile psihologului Angela Nuțu pentru cei care-și trăiesc viața numai în social media

„Trăim astăzi mai mult ca oricând într-o eră a informației. Dar haideți să păstrăm acest lucru exact așa cum este – adică drept un avantaj și nu un alt lucru de care să devenim dependenți. Să păstrăm avantajele faptului că suntem întotdeauna la un click distanță de orice și oricine, dar să ne păstrăm mai aproape de noi înșine! Adevărata validare nu vine din niciun click sau like, în ultimă instanță nici măcar de la familie sau din relația ta offline, ci din interiorul tău. Păstrează contactul cu tine, cunoaște-te, recunoaște-ți trăirile, nevoile, valorile, observă-te cu sinceritate, acceptă-te, iubește-te așa cum ești și în același timp mergi spre mai binele tău în fiecare zi! Vei vedea atunci cum acea bucurie palidă a recunoașterii exterioare (a like-ului vânat pe facebook) va fi înlocuită de bucuria autentică a propriei valori și a conștiinței de sine. Iar asta nu ți-o poate lua nimeni, indiferent de conjunctură”, conchide psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel