Sari la conținut

Șase reguli de aur cu care țineți cancerul la distanță

Dacă urmați șase reguli simple, vă puteți reduce riscul de cancer, potrivit specialiștilor.

Sfaturile se referă la alimentele pe care ar trebui să le evitați sau să le consumați mai rar și la cele care să le mâncați cât mai des.

Recomandările au fost publicate recent în Journal of the American College of Nutrition şi vin din partea unei organizaţii non-profit din SUA, Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM).

1. Mâncaţi mai multe fructe şi legume în special legume cu frunze verzi, pentru a reduce riscul de cancer, în general. Acestea conţin compuşi fitochimici cu rol protector.

2. Consumaţi produse din soia, precum tofu, tempeh sau edamame – pentru a reduce riscul apariţiei sau reapariţiei cancerului mamar.

3. Limitaţi consumul de produsele lactate, pentru a reduce riscul cancerului de prostată. Unel studii au sugerat o corelaţie între consumul de lactate şi riscul cancerului de prostată. Alte studii, însă, au arătat că aceste produse ar micşora riscul apariţiei cancerului colorectal. Ca o linie de mijloc, dr. Doyle recomandă ca bărbaţii care au avut în familie cazuri de cancer de prostată să limiteze consumul de produse lactate.

4. Limitaţi sau evitaţi alcoolul pentru a reduce riscul de cancer al gurii, faringelui, laringelui şi esofagului, al cancerului colorectal şi de sân. Conform raportului PCRM, o băutură alcoolică pe săptămână măreşte riscul cancerului gurii, al faringelui şi laringelui cu 24%; 2-3  băuturi alcoolice pe zi sporesc riscul cancerului colorectal cu 21%. (Totuşi, cancerul gurii, al faringelui şi laringelui sunt rare la nefumători.)

American Cancer Society este mult mai moderată în recomandări: nu mai mult de 2 băuturi alcoolice pe zi pentru bărbaţi şi una pentru femei.

5. Evitaţi carnea procesată, pentru a reduce riscul cancerului colorectal. Renunţarea la aceste alimente reduce şi riscul apariţiei bolilor de inimă, a diabetului şi a accidentelor vasculare cerebrale.

6. Evitaţi alimentele prăjite, pentru a reduce riscul de cancer colorectal, mamar, de prostată, de rinichi şi pancreas. Aceste moduri de gătire măresc conţinutul de amine heterociclice, compuşi chimici dăunători organismului.

Respectarea acestor recomandări nu garantează, desigur, că o persoană nu se va îmbolnăvi de cancer, dar micşorează şansele apariţiei lui. După datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până la 30% dintre cancere pot fi atribuite unei alimentaţii nesănătoase. Restul apar cu contribuţia altor factori, precum fumatul, poluarea şi predispoziţiile genetice, care pot afecta o persoană indiferent de felul în care mănâncă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel