miercuri, septembrie 28, 2022

Din cauza ignorării simptomelor, mulţi români ajung la medic cu forme de cancer avansate ce le scad dramatic şansele de supravieţuire.

„Sunt femei care nu merg la un consult nici măcar după ce au constatat formaţiuni nespecifice sânului, deşi este bine să-şi facă anual o mamografie după 40 de ani, iar la trei ani de la începerea vieţii sexuale un Papanicolau”
, spune Şerban Negru, medic primar oncolog.

Te-ar mai interesa: Acest tip de cancer are simptome evidente de la în...

Specialiștii vă prezintă ce simptome nu ar trebui trecute cu vederea atât de femei, cât şi de bărbaţi.

1. Oboseala

În topul simptomele ignorate este oboseala, deoarece nu este un semn specific cancerului. „Oboseala este un simptom asociat cancerului de toate tipurile şi de obicei apare din cauza anemiei provocate de acesta”, explică medicul oncolog Şerban Negru.

2. Scăderea în greutate

Slăbitul inexplicabil, fără efort fizic sau dietă, poate fi un semn că tiroida este foarte activă.

„În cazul în care nu vă schimbaţi dieta şi stilul de viaţă şi totuşi slăbiţi asta înseamnă că, indiferent de tip, cancerul este deja instalat”, mai explică medicul Şerban Negru.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Acesta e singurul supliment pe ...

3. Tusea persistentă

Tusea poate anunţa şi ea prezenţa cancerului. De regulă, apare în cazul unei răceli, gripe sau alergii. O tuse prelungită (care durează mai mult de o lună) nu trebuie ignorată. Ea poate fi provocată de iritaţia produsă atât de o tumoră malignă, dar poate fi şi un semn de boală pulmonară, care nu e cancer.

De aceea, specialiştii recomandă să mergeţi la doctor pentru o examinare a gâtului, plămânilor, iar pentru fumători poate fi necesară şi o radiografie.

Te-ar mai interesa: Diabet zaharat: simptomele timpurii care apar la n...

4. Febra

Persoanele care au febră fără ca ea să fie provocată de gripă sau altă infecţie ar trebui să meargă la un control.

În cazul bolnavilor de cancer, febra apare în spe cial după ce boala s-a răspândit în organism, însă poate fi şi un semn timpuriu de leucemie sau limfom.

„Febra este un simptom care apare destul de rar şi de obicei înseamnă suprainfecţie aso ciată, pentru orice tip de cancer”, mai spune medicul oncolog.

Te-ar mai interesa: De ce sunt mai sănătoase ouăle de prepeliță decât ...

5. Balonarea şi durerile abdominale

Balonarea poate fi însoţită de dureri abdominale şi pelviene, senzaţie de saţietate şi probleme urinare.

„Durerea e un simptom asociat frecvent cu cancerul. Atenţie că nu toate cancerele dor şi este posibil să mergeţi la control prea târziu, când boala se află deja în metastază sau stadii avansate”, accentuează gravitatea situaţiei medicul Şerban Negru.

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să dormi neîntrerupt toată noaptea....

6. Indigestia

În cazul în care indigestia nu are un motiv întemeiat ea poate fi considerată un semnal de alarmă.

„Acest simptom apare în special la cancerele digestive şi se poate manifesta foarte variat. De la disfagie (nu poţi să înghiţi) la cancerul esofagian, până la senzaţie de saţietate, constipaţie, diaree, sângerări asociate scaunului”, detaliază oncologul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private