Sari la conținut

Șase semne de cancer genital pe care femeile le ignoră până când e prea târziu

Simptome cancer la femei. România ocupă prima poziție în rândul țărilor europene la incidența cancerului de col uterin, situație similară cu cea a țărilor subdezvoltate din Africa, Asia și America de Sud.

Pe primul loc în clasament suntem și la mortalitatea prin cancer de col uterin care este a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cel de sân, explică medicul de familie Carmen Adriana Dogaru.

Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaționale consolidate și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

1. Secreție vaginală maro sau roșie

Secrețiile de la roșu aprins până la roșu închis (secreție vaginală maronie) sunt cel mai frecvent rezultatul sângerării menstruale. Însă dacă sângerările apar între menstre, este necesar un consult.

Deși există multe cauze benigne ale sângerărilor intermenstruale, uneori pot semnala o afecțiune gravă. La fel, dacă apar sângerări vaginale după instalarea menopauzei, ele sunt un semnal de alarmă, putând indica un eventual cancer endometrial

2. Durere sau sângerări

Un alt semn al cancerului de col uterin este sângerarea la urinare. Orice altă sângerare cu excepția menstruației ar trebui să constituie un semnal de alarmă și femeile afectate ar trebui să se prezinte de urgență la medic.

3. Probleme urinare

În cazul în care cervixul este inflamat, rinichii și vezica sunt afectate în mod direct și astfel din cauza presiunii puse asupra lor, urina nu mai poate fi eliminată în mod normal, cauzând dureri și infecții ale tractului urinar.

4. Negi

Apariția unor negi mici este un alt semnal de alarmă demn de luat în seamă, conform ginecologilor. Negii sau verucile – în limbaj de specialitate – sunt la fel de inconfortabili și de neplăcuți ca aspect oriunde ar apărea: pe piele sau mucoase, la nivelul extremităților (față, mâini, labele picioarelor) sau în zonele genitale. Sunt produsul virusurilor de tip HPV (Human Papilloma Virus) și se manifestă, cu preponderență, la adulții tineri.

Dintre cele 150 de tulpini HPV, 40 produc leziuni benigne la nivel genital, însă, sub acțiunea unor factori favorizanți, precum cei genetici sau care țin de mediu, acestea pot deveni cancerigene

5. Durere continuă la nivelul membrelor inferioare, spatelui și șoldurilor

Cervixul inflamat „presează” organele interne și vasele sanguine și astfel, sângele nu poate ajunge la pelvis și la picioare, producând dureri și inflamații la nivelul membrelor inferioare și genunchilor.

6. Scădere în greutate

Majoritatea formelor de cancer cauzează o scădere bruscă a poftei de mâncare. Inflamarea cervixului poate, de asemenea, să pună o presiune asupra stomacului și astfel persoanele afectare își pierd apetitul și slăbesc.

Diagnosticul nu poate fi dat decât de medic. Se recomandă o verificare anuală la ginecolog, dar în cazul în care remarcați anumite simptome din cele menționate, programați-vă la un control ginecologic.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: