Sari la conținut

Șase semne de colesterol ridicat care pot apărea pe picioare și pe care e bine să nu le ignori

colesterol
Sursă foto: Getty Images
semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți la picioare

Acumularea de colesterol poate obstrucționa arterele, împiedicând fluxul sanguin adecvat, ceea ce crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, care sunt responsabile pentru aproape 18 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an.

Colesterolul ridicat este o problemă serioasă de sănătate care nu trebuie ignorată și se poate manifesta pe tot corpul, inclusiv pe picioare.

Colesterolul ridicat poate duce la complicații grave de sănătate

Colesterolul crescut, cunoscut și sub numele de hipercolesterolemie, apare atunci când există un exces de substanță grasă în sânge. Deși s-ar putea să nu provoace probleme imediate, în timp poate duce la complicații grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Cel mai îngrijorător factor este că colesterolul ridicat de obicei nu prezintă niciun simptom, ceea ce duce la multe cazuri să treacă neobservate. Majoritatea oamenilor descoperă că au colesterolul crescut doar după ce s-au confruntat cu o urgență medicală asociată sau prin testarea medicului de familie, relatează Gloucestershire Live.

Cu toate acestea, există anumite semnale roșii care, dacă sunt detectate devreme, ar putea salva vieți. Un asemenea semnal ar putea indica debutul unei afecțiuni cunoscute sub numele de boală arterială periferică (BAP), o afecțiune comună în care depozitele de grăsime din artere restricționează fluxul de sânge către mușchii picioarelor.

Șase semne de colesterol ridicat care apar în picioare

Deși boala arterială periferică nu prezintă întotdeauna simptome, poate provoca semne care apar la nivelul picioarelor. NHS a identificat șase astfel de semne:

  • O durere puternică în picioare 
  • Pierderea părului
  • Amorțeală sau slăbiciune
  • Ulcere (răni deschise) pe picioare, care nu se vindecă
  • Schimbarea culorii pielii de pe picioare, într-o nuanță galbenă sau albastră, de exemplu
  • Slăbirea mușchilor de la picioare

Simptomele BAP se dezvoltă adesea lent, în timp, spune organismul de sănătate. Dacă simptomele dumneavoastră se dezvoltă rapid sau se agravează brusc, ar putea fi un semn al unei probleme grave care necesită tratament imediat.

O durere care apare la mers este cel mai frecvent dintre aceste semne. Potrivit NHS, această durere „de obicei” dispare după odihnă pentru câteva minute, iar disconfortul poate varia de la ușor la sever și, de obicei, se uşurează după ce vă odihniţi picioarele timp de câteva minute.

„Ambele picioare sunt adesea afectate în același timp, deși durerea poate fi mai gravă la un picior”, potrivit NHS.

Alte simptome BAP pot include pielea strălucitoare și disfuncția erectilă. Apariția bolii arteriale periferice crește, de asemenea, riscul de boală coronariană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel