vineri, ianuarie 15, 2021
Elena Oceanu

Specialiştii în îngrijirea pielii vă sfătuiesc se vă curăţaţi tenul cu demachiante lejere, să folosiţi loţiuni tonice pe bază de extracte din plante şi să vă feriţi de cremele care prea multe ingrediente. Dacă suferiţi de acnee, mergeţi la dermatolog, iar pentru întreţinerea tenului apelaţi la un cosmetician cu experienţă. Hidratarea pielii este foarte importantă. Beţi apă şi ceaiuri şi hrăniţi-vă preponderent cu fructe şi legume.
1. Alegeţi un demachiant lejer. Apelaţi la un demachiant noncomedogenic. Acest aspect e specificat pe etichetă. Astfel de demachiante sunt lichide, sub formă de cremă, gel sau spumă şi sunt foarte lejere. Nu există riscul să vă aglomeraţi porii, iar tenul să se încarce cu puncte albe şi negre. Spumele pentru curăţarea tenului gras pot echilibra secreţia de sebuum. Pentru tenul uscat este potrivită o loţiune demachiantă hidratantă, emolientă, pe bază de alantoină.

2. Nu folosiţi creme bogate în ingrediente.
Bazaţi-vă pe cremele simple, care nu încarcă porii. Folosiţi cosmetice lejere, pe bază de minerale. „Şi crema de faţă se alege tot în funcţie de tipul de ten. Pentru un ten gras, este bine să alegeţi o cremă care să echilibreze secreţia de sebu um, iar pentru tenul uscat, una hidratantă, nutritivă”, sugerează specialistul Doina Cojocaru, cosmetician.. Crema de faţă se alege şi în funcţie de anotimp: pentru vară, tenului gras i se potriveşte o cremă lejeră, fluidă, care să nu încarce porii, iar tenului uscat, o cremă hidratantă.

3. Alegeţi un fond de ten cu multe minerale.
Înainte să aplicaţi fondul de ten, care se alege în funcţie de textura şi culoarea pielii, spălaţi-vă pe faţă cu apă rece. Aceasta ajută porii. Pentru tenul uscat se alege un produs fluid şi cremos, iar pentru tenul gras, unul mai compact. Un sfat ar fi să nu-l folosiţi pentru a masca imperfecţiunile. Dacă aveţi probleme, trataţi-le la medicul dermatolog. Fondul de ten nu este un tratament.
4. Nu renunţaţi definitiv la ciocolată.
E un mit că alimentele grase şi ciocolata provoacă acnee. Această afecţiune apare în urma unei activităţi mai intense a glandelor sebacee. Totuşi, în cazul în care obervaţi că anumite alimente vă fac rău, iar după ce le consumaţi vă confruntaţi cu o explozie de coşuri, evitaţi-le.

5. Hidrataţi-vă. Beţi apă în timpul zilei ca să vă menţineţi pielea hidratată şi axaţi-vă dieta pe fructe şi legume, bogate în vitaminele A şi E. Legumele verzi, cum sunt spanacul şi broccoli, sunt bogate în vitamina E. Vitamina A se găseşte în fructele şi legumele colorate, precum piersicile şi morcovii.
6. Nu vă spălaţi faţa în exces. Dacă vă spălaţi prea des pe faţă, este posibil să vă iritaţi tenul. Zonele sensibile se spală cu săpun special, apă călduţă şi se insistă uşor asupra lor. Alegeţi săpunuri noncomedogenice.