Sari la conținut

Șase simptome dificil de observat ale unui cancer. La ce trebuie să fiți atenți?

Din cuprinsul articolului

Mulți oameni nu vor observa simptome până când boala se va răspândi, a avertizat un organism sanitar. Cancerul este o boală care apare atunci când celulele anormale se divid într-un mod necontrolat, uneori răspândindu-se în alte țesuturi.

Simptomele bolii vor depinde de localizarea cancerului. Spre exemplu cancerul pulmonar provoacă adesea o tuse persistentă, iar cancerul intestinal duce de obicei la schimbări atunci când mergeți la toaletă.

Cu toate acestea, în unele cazuri boala se poate prezenta fără niciun simptom sau semnele pot fi „dificil de observat”.

Acesta este cazul când vine vorba de cancerul peritoneal.

Cancerul peritoneal este un cancer care începe în peritoneu – un strat subțire de țesut care căptușește interiorul abdomenului.

Rolul principal al peritoneului este de a acoperi organele din abdomen, cum ar fi intestinul și ficatul, acționând ca o barieră împotriva infecției.

De asemenea, produce un lichid care permite organelor să se miște în interiorul abdomenului.

Există o serie de probleme de sănătate care pot afecta peritoneul, inclusiv cancerul – deși acest lucru este „rar”.

Clinica Cleveland explică: „Cancerul peritoneal primar este foarte rar. Furnizorii medicali  diagnostichează mai puțin de șapte dintr-un milion de cazuri în fiecare an. Dar aceste cifre pot fi oarecum înșelătoare.

Cercetătorii estimează că până la 15% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian avansat pot avea de fapt cancer peritoneal.”

Din păcate, simptomele cancerului peritoneal pot fi ușor confundate cu alte probleme.

„Simptomele cancerului peritoneal primar pot fi foarte neclare și dificil de observat”, spune Cancer Research UK.

„Este mai probabil ca multe dintre simptome să fie cauzate de alte afecțiuni medicale.”

Simptomele cancerului peritoneal

Cu toate acestea, există șase semne principale de care trebuie să fii conștient.

Acestea sunt:

  • O burtă umflată (abdomen)
  • Durere abdominală
  • Constipație sau diaree
  • Te simți rău
  • Senzație de balonare
  • Pierderea poftei de mâncare.

Cancerul peritoneal începe cu dureri abdominale. Este o durere difuză, care poate fi asemănătoare cu crampele stomacale. Este frecvent ca greața să însoțească durerea care se datorează acumulării de lichid în abdomen (secretat prin dezvoltarea celulelor canceroase) sau comprimării cauzate de tumoare. De asemenea, se întâmplă să fie prezentă o ușoară febră latentă (aproximativ 38° C). Dificultăți ușoare de respirație pot fi și ele semne ale bolii, pentru că e posibil să apară astfel de manifestări dacă există o revărsare pleurală.

Balonarea și gazele, uneori cu pierdere în greutate și cu insuficiență generală, sunt și ele prezente atunci când cancerul peritoneal se află într-un stadiu avansat.

Tulburările de tranzit, inclusiv constipația, uneori diareea sau alternanța dintre cele două pot completa imaginea. În cele mai severe cazuri, aceste probleme digestive pot duce la obstrucția intestinală acută.

Problemele urinare sunt uneori întâlnite cu exerciții anormale de urinare și incontinență indusă de compresia pe care tumoarea o poate exercita asupra vezicii urinare.

Boala este mult mai frecventă la femei decât la bărbați.

Cercetările americane sugerează că aproximativ 10 din 100 (aproximativ 10 la sută) dintre toate femeile cu cancer seros ovarian, uterin și peritoneal au cancer peritoneal primar.

Dacă aveți orice simptome inexplicabile enumerate mai sus, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel