Sari la conținut

SCANDAL ÎN SĂNĂTATE: Absolvenții cu note mici la Rezidențat, trimiși de Rafila să se facă medici de familie. Președintele Colegiului Medicilor: „Inducem în rândul populației ideea că aceasta e o specialitate de mâna a doua, ceea ce nu e adevărat”.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
exodul medicilor continuă

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a provocat noi dispute în sistemul de sănătate după ce le-a transmis rezidenților cu note mici să opteze pentru medicina de familie. Aici sunt incluși rezidenții care au obținut un punctaj mai mic de 5. Ministerul Sănătății le-a transmis că ar fi trebuit să se pregătească mai bine înainte de a intra în sistem.

Nemulțumirea rezidențior vine ca urmare a 200 de studenți care, deși au obținut punctaj mic la examen, au fost admiși, iar ulterior au rămas fără loc.

Ministrul își argumentează decizia prin faptul că sunt multe localități care au nevoie de medic de familie. Hotărârea este interpretată cu totul altfel de doctori.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat la Digi24 că prin această decizie se induce populației ideea greșită că medicina de familie este o specialitate de mâna a doua.

„A fost un concurs, sunt admiși cei care depășesc un anumit prag. Nu e bine să creăm astfel de situații. De ce medicină de familie? De ce cei care nu au depășit ultima medie sunt trimiși pe această specialitate? Inducem în rândul populației ideea că aceasta e o specialitate de mâna a doua, ceea ce nu e adevărat.

Citeste si:

A fi medic de familie e o alegere. Nu trebuie să ajungă medici de familie cei care nu au altă opțiune. La ultima sesiune de rezidențiat, cei care au obținut medii mari au ales prima oară medicina de familie. Apoi chirurgia”, a declarat Coriu.

„Având în vedere cele trei runde de discuţii, desfăşurate cu reprezentanţii celor 208 medici care au obţinut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidenţiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătăţii a solicitat universităţilor şi facultăţilor de medicină evaluarea posibilităţii suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie”, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.