duminică, decembrie 4, 2022

Scandal pe mezeluri. Andrei Roșu, atac la Mihaela Bilic: Eu v-am zis că această doamnă ar trebui internată. Sau cel puţin reclamată la Colegiul Medicilor.

Recent, Mihaela Bilic a vorbit despre nitriţii din mezeluri și despre efectele lor pozitive asupra sănătății oamenilor.

Beneficiile nitriților din carnea procesată

„Pastramă, șuncă, salam… sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!

Te-ar mai interesa: Gheața neagră”, extrem de periculoasă. Carambol cu...

Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru – un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa, utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs.

Te-ar mai interesa: Secret de la dr. Bilic. Cum ne păstrăm organismul ...

Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți? În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/nitrați și riscul de cancer colorectal.

În consecință, autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150g pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Te-ar mai interesa: ANPC trage un semnal de alarmă! La ce trebuie să f...

Scandal pe mezeluri. Andrei Roșu vs Mihaela Bilic

Ulterior acestui mesaj, Andrei Roşu, cunoscut maratonist şi susţinător al unui stil de viaţă vegan, a lansat o serie de critici dure la adresa Mihaelei Bilic.

„Eu v-am zis că această doamnă ar trebui internată. Sau, cel puțin, reclamată la colegiul medicilor și oprită din a da sfaturi la tv, radio etc. Degeaba încadreaza OMS mezelurile in grupa 1 de carcinogeni, că vine dna b și ne atrage atenția că nu le apreciem suficient.

Te-ar mai interesa: Horoscop 4 decembrie. Fiarele de povară muncesc di...

Apoi vin aici fanii dnei b, care îmi spun că nu am voie să zic nimic pe tema asta, pentru că nu sunt doctor. Și ca, probabil, ăia de la OMS sunt proști…”, a fost reacția dură a fostului solist în trupa „Gaz pe foc”.

Sportivul Andrei Roșu a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2011, fiind primul om din lume care a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente.

Te-ar mai interesa: Crește numarul celui mai agresiv val de infectii r...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private