Sari la conținut

Scapă de acnee până la Revelion! Terapia albastră tratează problema de la „rădăcină”

Deși nu este o problemă gravă de sănătate, acneea vulgară este o problemă estetică ce îi poate afecta emoțional atât pe adolescenți, cât și pe adulți, la orice vârstă.Vestea bună este că acneea nu este imbatabilă, astăzi existând terapii de ultimă generație care tratează cauza acestei boli sâcâietoare definitiv, fără durere sau disconfort. Terapia albastră BLU-U pătrunde adânc în piele și distruge flora microbioană responsabilă de apariția acneei și calmează inflamația, în doar 3 săptămâni.

Cum apare acneea? Deși nu este o boală infecțioasă, o cauză importantă care determină apariția ei este flora microbiană de la nivelul tegumentului și foliculului de păr: Propionibacterium (în special Propionibacterium Acnes), stafilococi (S. Epidermidis) și levuri (Pityrosporum).

„Este bine cunoscut rolul Propionibacterium Acnes – bacil care trăiește în partea profundă a foliculului – în producerea leziunilor inflamatorii din acnee. Terenul cutanat specific acneicilor, caracterizat prin hiperseboree (îngrășarea pielii) și modificarea microclimatului de la nivelul pielii, favorizează colonizarea masivă cu bacilul Propionibacterium Acnes. Acesta secretă diverse substanțe care produc și întretin o inflamație cronică la nivelul foliculului pilosebaceu”, explică Dr. Ilinca Mohora, medic dermatolog în cadrul clinicilor Biomedica și Bioderm din București.

Inamicul” albastru al microbilor care provoacă acneea

Astfel, unul dinte principalele obiective ale tratamentului antiacneic îl reprezintă modificarea flore microbiene și diminuarea inflamației. Aprobată încă din 2003 de Agenția Americană a Medicamentului și Alimentului, terapia cu lumină albastră BLU-U este o alternativă sigură și extrem de eficientă la tratamentele clasice pentru eradicarea bacilului care provoacă acneea.

Terapia BLU-U, disponibilă în clinicile Biomedica și Bioderm, este recomandată tuturor categoriilor de vârstă, atât adolescenţilor cu acnee specifică vârstei, cât şi adulţilor care suferă de această afecțiune. „Terapia poate fi folosită pentru a trata toate fototipurile pielii: de la tenul palid caucazian, până la tenul închis la culoare african. Tratamentul este recomandat persoanelor care suferă de acnee inflamatorie, forma uşoară sau moderată, ca o alternativă la tratamentele cu antibiotice. Eficacitatea ei a fost dovedită atât în acneea la nivelul feței, cât și în cazul acneei localizate pe trunchi”, adaugă medicul dermatolog Ilinca Mohora.

Acneea, tratată fără durere sau doze mari de antibiotic

Cum acționează BLU-U? Lumina albastră pătrunde în tegument la o distanţă de aproximativ 2 mm, unde curăță microbii responsabili de apariția acneei, Propionibacterium acnes, fără a afecta însă ţesuturile normale.

Sistemul BLU-U emite o lumină albastră cu o lungime de undă de 417nm, rece la atingere, care nu produce un efect termic local şi nu cauzează nici o senzaţie de disconfort sau durere. Foarte important, terapia BLU-U nu emite radiaţii ultraviolet (UV), dăunătoare pielii.

Cicatricile lăsate de acne, „șterse” cu laserul

Pentru efecte maxime, se recomandă două-trei ședințe pe săptămână cu o durată de expunere de 14 minute, per ședintă, sub supravegherea medicului dermatolog. Numărul total de ședințe necesare pentru vindecarea problemei variază între 10 și 20, iar rezultatele fototerapiei devin vizibile după 3 săptămâni de tratament.

„Terapia BLU-U este contraindicată doar categoriilor de persoane care au fotosensibilitate, antecedente de cancer de piele, femeilor însărcinate sau care alăptează și celor cu tulburări psihice. Înaintea de inițierea tratamentului, toate aceste probleme trebuie atent discutate cu medicul dermatolog”, mai spune dermatologul.

Îngrijirea zilnică a tenului în timpul terapiei cu BLU-U se va face conform recomandărilor medicului dermatolog, iar respectarea protocolului de tratament va duce la rezultate optime. Și pentru reducerea sau îndepărtarea cicatricilor post-acnee există soluții: terapia Laser CO2 Fractional, disponibilă, de asemenea în clinicile Biomedica și Bioderm.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel