Sari la conținut

Remedii naturale și rapide pentru balonare

balonare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale chisturilor ovariene

Scapă de balonare rapid. Prea puține fibre, lichide și activitate fizică pot cauza constipație, care provoacă la rândul ei balonare. Ca să evitați aceste neplăceri, puteți apela la o dietă bogată în fibre, cereale, fructe, legume.

Bananele. Au un conţinut ridicat de potasiu şi vitamina A, ajută la reglarea cantităţii de apă din corp. În plus, substanţele conţinute de banană ajută la reducerea stresului. “Mănâncă banane dacă ai diaree”, recomandă nutriţionistul Abhay Joshi.

Prunele. “Sunt uşor de digerat, deoarece conţin fibre, şi previn constipaţia. Unde mai pui faptul că sunt bogate în antioxidanţi, fapt care te ajută să te menţii tânăr”, susţine nutriţionistul.

Merele. Este recomandată consumarea unui măr pe stomacul gol pentru a regla tranzitul intestinal. Are cantităţi mari de fibre şi apă.

Iaurtul. Enzimele sunt de mare ajutor la digestie. Bacteriile din stomac sunt ţinute sub control de substanţele conţinute de iaurt, prevenind astfel diferitele afecţiuni ale stomacului.

Ovăzul.
Cerealele integrale din ovăz sunt foarte bune deoarece dau senzaţia de saturaţie, în ciuda faptului că stomacul nu este plin. Fibrele, vitamina A şi zincul conţinut le fac să fie un adevărat medicament pentru digestie.

Menta.
Pentru curăţirea organismului este recomandată mestecarea unei frunze de mentă în fiecare zi. Te eliberează de disconfortul gastric şi îţi linişteşte stomacul dacă acesta a fost deranjat.

Ghimbirul.
Anihilează efectele substanţelor inflamatorii din organism şi are un conţinut ridicat de vitamina B3. Ceaiul de ghimbir te ajută atunci când eşti deranjat la stomac.

Scapă de balonare rapid

De asemenea, este indicat să beți multe lichide și să faceți sport cel puțin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână. „Activitățile fizice, mai ales cele care antrenează musculatura abdominală, și consumul de alimente proaspete vă ajută să evitați starea de balonare”, afirmă medicul internist Doru Cristian Gavrilă. Bine ar fi să evitați conservele și murăturile, deoarece produc multe gaze în intestin.
Încetinirea tranzitului intestinal poate semnala și boli grave precum cancerul, în special atunci când constipația se instalează brusc.

O altă motivație a stării de balonare poate fi intoleranța la lactoză. Există situații în care intoleranța e parțială, iar consumul unui pahar de lapte nu cauzează probleme. Dacă intoleranța e totală, trebuie evitate produsele lactate pentru a scăpa de stările de balonare și disconfort. „Totuși, brânzeturile sunt lactate fermentate, care conțin o cantitate mai mică de lactoză și nu provoacă reacții neplăcute”, mai spune medicul.

Nu mâncați pe fugă

Și dacă mâncați repede, fără să mestecați suficient, puteți resimți stări de balonare. Sfatul specialiștilor este să stați la masă și să savurați mâncarea. O masă trebuie să dureze cel puțin 30 de minute. „Mai bine nu mâncați decât să mâncați pe fugă”, vă sfătuiește medicul Cristian Gavrilă.

Nu trebuie să mergeți la masă fără să simțiți nevoia sau să mâncați mai mult decât puteți. „Tot ce consumăm peste starea de sațietate nu digerăm și se depune ca exces sau reziduu în intestin, ceea ce cauzează balonare și creștere în greutate”, adaugă medicul. Cu cât mestecați mai mult mâncarea, cu atât puteți reduce starea de balonare. Mai mult, studiile arată că cei care mănâncă încet consumă și mai puține alimente.

Cei care au boli hepatice, pancreatice sau intestinale pot avea simptome persistente de balonare, chiar dacă respectă regulile alimentare, situație în care trebuie cerut sfatul unui specialist.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: