Sari la conținut

Scarlatina, boala extrem de contagioasă pentru care nu există vaccin. Prevenție și tratament în sezonul rece

Scarlatina este specifică copilăriei, de regulă, întâlnită la copiii cu vârste sub 10 ani, scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută. Boala este determinată de  anumite tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A. 

Boala este extrem de contagioasă, fiind răspândită pe calea aerului prin obiecte, mâini murdare și produse alimentare care au fost contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A. Scarlatina este o boală care presupune internarea copilului în spital pentru minimum 7 zile, apoi continuarea tratamentului la domiciliu.

În funcție de gravitatea manifestărilor clinice, scarlatina poate să fie: ușoară, medie sau severă.

Medicii pediatrii susțin că un pacient este contagios atâta timp cât are streptococul în nas, faringe, pe tegumente. În formele ușoare de boală, copilul poate să stea acasă, dar să fie complet izolat și nu în colectivitate deoarece boala se ia extrem de ușor de la un copil la altul. Numai medicul poate stabili dacă cel mic are sau nu nevoie de internare în spital pentru efectuarea tratamentului injectabil.

Incidența maximă a bolii este în luna noiembrie și cea minimă în aprilie, boala având un caracter sezonier de toamna- iarnă și primăvară. În colectivitate copilul este expus la tot felul de virusuri și se poate întâmpla să facă scarlatină.

Cum recunoști scarlatina:

Debutul este brusc și extrem de agresiv în manifestări. Copilul are temperatură mare, 39-40°C, prezintă vărsături, dureri puternice de cap dar și abdominale, angină și erupție micropapuloasă eritematoasă. Boala infecțioasă evoluează în mai multe stadii, caracteristice fiind erupția și angina eritematoasă, dar sunt prezente și depozite pultacee și adenopatie în gât.

Diagnosticul se pune numai după ce copilului i s-a recoltat exsudatul faringian, dimineața, pe nemâncate.

În ce constă tratamentul:

Extrem de important este repausul la pat, odihna corespunzătoare și o alimentație echilibrată, de regim. Scarlatina este tratată prin administrarea de antibiotice, fie orale, fie injectabile în funcție de forma bolii, ușoară sau severă. Numai medicul specialist poate stabili tratamentul precum și necesitatea internării în spital. Important de reținut este că tratamentul se va continua și acasă, timp de 14 zile copilul neavând voie în colectivitate.

Complicațiile scarlatinei sunt:

Netratata boala duce la complicații extrem de grave precum: posibila afectare a inimii, a rinichilor, ficatului și a articulațiilor. De asemenea, copilul poate face și meningită, otită sau pneumonie. Este foarte important să fie tratat urgent, corect de preferat în spital pentru evitarea complicațiilor.

Nu există vaccin

Din păcate, la ora actuală nu există un vaccin împotriva scarlatinei, prevenția se face numai prin identificarea rapidă a streptococului și administrarea unui tratament corect, adecvat în cel mai scurt timp de la diagnosticarea cu un anumit tip de streptococ.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: