Sari la conținut

Schemă de slăbit. Nutriționist: Este partea cea mai ușoară

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție și antrenor de pilates de peste 15 ani, a dezvăluit schema de slăbit pentru cei care vor să aibă un trup demn de invidiat.

un plan alimentar echilibrat și activități fizice non fitness cum sunt mersul pe jos sau ciclismul.

Nutriționist: Este partea cea mai ușoară

Cheia slăbirii constă în crearea unui deficit caloric care se obține de regulă prin dietă și îmbunătățirea raportului dintre masa musculară și masa grasă care ține într-o măsură covârșitoare de gradul de activitate fizica și de intensitatea antrenamentelor.

Slăbirea este doar partea cea mai ușoară a unui proces de remodelare corporală”


Slăbirea se bazează pe crearea unui deficit caloric sustenabil și menținerea glicemiei într-un interval moderat de valori. Deficitul caloric înseamnă să mâncăm mai puține calorii decât consumăm prin activitățile fizice zilnice, metabolismul bazal și digerarea alimentelor consumate.

Așadar, dacă vrem să privim lucrurile într-o manieră superficială, putem spune că atâta vreme cât suntem în deficit caloric, slăbim. În realitate, însă, slăbirea este doar partea cea mai ușoară a unui proces de remodelare corporală și adevărata provocare constă în menținerea unei greutăți normale în timp. Daca nu introducem activitatea fizică ne va fi foarte greu să menținem în timp rezultatele slăbirii”, explică Cori Grămescu, antrenor de pilates.

Reguli de aur în dietă. Care este rolul sportului?

Atunci când ținem cure de slăbire drastice, modul în care percepem intensitatea senzației de foame poate crește cu până la 30% și totodată apare o adaptare hormonală la reducerea calorică. Componenta de activitate fizică ne permite să menținem aportul caloric pentru slăbire în parametri rezonabili, peste nivelul ratei metabolice bazale lucru care ne ajută să trecem mai ușor prin întreg procesul de slăbire și îl face mai accesibil pe cel de menținere.

Sportul are trei funcții importante

Menține metabolismul funcțional la un nivel optim pentru slăbire. Masa musculară este activă metabolic, ceea ce înseamnă că o persoană cu o masă musculara crescută va consuma mai multe calorii în repaus decât o persoană fără tonus muscular.


Creează un deficit caloric eficient fără să ne înfometăm. Consumând calorii în activitățile fizice și cele sportive zi de zi reușim să atingem ținta de deficit caloric de 500-1000 de kcal pe zi fără să reducem drastic mâncarea.
Creează o modificare a componentelor corpului, crește calitatea și cantitatea masei musculare, întărește sistemul osos și, în prezența deficitului caloric, scade masa de grăsime de sub piele și din jurul organelor interne.

Schema clasică pentru slăbit

„O schemă clasică pentru slăbire o reprezintă introducerea în programul de antrenament a zilelor de exerciții cu greutăți pentru o masă musculară de calitate și să le alternam cu antrenamente cardio de intensitate moderată și durată de minim 40 de minute, iar pentru reechilibrare posturală și refacere avem nevoie de antrenamente de stretching, pilates sau yoga.

Structura unui plan de antrenament eficient

După 15 ani de lucru pot spune cu certitudine că este esențial ca atunci când ne apucăm de un program de antrenament prima dată să deprindem forma corectă de execuție a exercițiilor de bază – genuflexiuni, fandări, abdomene, flotări, îndreptări, ramat”, spune Cori Gărmescu.

Exerciții de pilates și exerciții de rezistență pentru începătoare. Vor fi executate în primele 2-3 săptămâni de antrenament, astfel începătoarele vor deprinde ABC-ul mișcărilor de bază și vor învăța să respire corect si sa aiba o postura corecta în timpul antrenamentului.

Antrenamente cardio fără impact. Vorbim de mișcări blânde cu articulațiile, dar dinamice, pentru a dezvolta deopotrivă rezistența aerobică și a mobiliza procesul de slăbire.

Antrenamente adaptate individual. În funcție de obiectivele individuale, antrenamentele trebuie să fie personalizate în funcție de particularitățile fiecărui corp în parte și de limitele corpului, de ritmului și nivelului nostru de energie, dar și de preferințele individuale sau tipul de postură pe care fiecare clientă îl are .

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel