Sari la conținut

Schimbare majoră pentru chiriași. Noua lege pentru toți cei care stau cu chirie

Sursă foto: Getty Images
Proiect de lege privind drepturile chiriașilor

Recent, a fost anunțată o schimbare majoră pentru chiriași. Viitoarea lege, dacă va fi adoptată, vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor. Noua lege îi vizează pe toți cei care stau cu chirie.

Schimbări majore pentru chiriași

Proprietarii care închiriază spaţii şi declară contractele la ANAF ar putea beneficia de reduceri de taxe pentru prima proprietate şi de un proces simplificat de declarare. Concret, pentru prima proprietate închiriată, proprietarii ar putea beneficia de impozit înjumătăţit (5%, în loc de 10%) şi nu ar plăti asigurare de sănătate. La rândul lor, chiriaşii ar putea obţine automat viza de reşedinţă, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Alin Apostol, notează Agerpres.

„Majoritatea românilor care închiriază au doar un apartament şi sunt deja plătitori de taxe pentru sănătate, la locul de muncă sau afacerea lor. De aceea, am gândit acest proiect care vine în sprijinul tuturor.

Prin ceea ce propunem noi, toată lumea va avea de câştigat: statul câştigă pentru că va creşte numărul de chirii declarate la ANAF, proprietarul câştigă pentru că nu mai e cocoşat de taxe, iar locatarul beneficiază de viză de reşedinţă fără să mai facă două drumuri pe an la Evidenţa Populaţiei”, declară deputatul USR Alin Apostol.

Modalitatea de declarare a contractele de închiriere

Proiectul de lege îmbunătăţeşte şi modul în care sunt declarate contractele de închiriere. În prezent, chiar dacă proprietarul are bune intenţii şi îşi doreşte să declare bunul închiriat, completarea formularului 168 pe site-ul ANAF este un proces complicat şi care descurajează.

Vrem să renunţăm la formularul 168, iar în locul lui să fie un formular integrat pe site-ul ANAF, care să poată fi completat extrem de uşor, fără să necesite descărcarea acestuia pe computerul/telefonul propriu.

Viza de reședință eliberată în format elctronic

De asemenea, în momentul de faţă, este extrem de birocratic procesul de obţinere a vizei de reşedinţă, fiind o problemă majoră în special în Bucureşti, dar şi în alte oraşe mari ale ţării. De aceea, mulţi români stau 5-10 ani cu buletine cu domiciliu în alte judeţe, fără să-şi declare reşedinţa.

Pentru a rezolva această problemă, proiectul prevede ca ANAF să transmită către Evidenţa Populaţiei informaţiile despre bunurile imobile închiriate, astfel încât locatarilor să le fie emisă viza de reşedinţă automat, în format electronic, fără să fie nevoie de deplasarea la ghişeu. În cazul în care nu doresc să le fie emisă viza de reşedinţă, chiriaşii vor avea posibilitatea refuzării eliberării acesteia.

„Vrem să încurajăm procesul de emitere a vizei de reşedinţă şi de aceea am gândit o modalitate suplimentară de emitere a acesteia, pe lângă emiterea la cerere. Dacă viza de reşedinţă se va emite automat, vom putea şti câţi oameni locuiesc în mod real în Bucureşti şi în oraşele mari. Adică, vom şti câţi oameni au nevoie de spaţiu verde, de şcoli, de spitale, de trotuare, de iluminat public, de şosele, de piste de bicicletă, câte deşeuri se produc şi câtă energie se consumă. Ar fi un prim pas pentru a creşte nivelul de trai şi a gândi politici publice adaptate nevoilor reale ale marilor centre urbane ale ţării”, adaugă deputatul USR Alin Apostol.

Sursă foto: Getty Images

Cu cât se închiriază locuințele în 2024

Specialiștii în domeniul imobiliar au precizat că la începutul acestui an cererea de închiriere pe piața imobiliară este mult mai mare decât oferta. Orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria tarifelor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%.

Cele mai mari creșteri de la lună la lună (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au fost de 7% în Oradea, Iași și în Craiova.

În schimb, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Arad și în Timișoara, la garsoniere. În județul Iași, comparativ cu luna ianuarie 2023, prețurile medii solicitate în ianuarie 2024 au crescut atât în cazul garsonierelor (+14%), cât și în cazul apartamentelor cu două camere (+13%) și celor cu trei camere (+2%).

La nivelul țării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente.

Mai bine de jumătate – mai exact, 60% – dintre persoanele care intenţionează să închirieze o locuinţă optează pentru apartamente cu două camere, în timp ce doar 8% sunt interesaţi de case sau apartamente cu trei sau mai multe camere.

Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel