Sari la conținut

SCHIMBARE pentru pensiile din Româna. Se aplică de la 1 IULIE 2024, iar două categorii de angajați vor fi extrem de dezavantajate

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv
Ministrul Muncii, despre noua lege a pensiilor

Pe 6 iunie 2024, Guvernul României a aprobat o măsură importantă care va sprijini peste 1,8 milioane de angajați. Prin HG nr. 598/2024, s-a decis majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 3.300 lei la 3.700 lei, sumă pe care salariații încadrați cu minimul pe economie o vor încasa, fără a lua în calcul indemnizațiile, sporurile şi alte adaosurile. Creșterea de 400 de lei la salariul brut va fi aplicată începând cu veniturile aferente lunii iulie (măsura intră în vigoare la 1 iulie 20204).

În comunicatul de presă emis de Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii și Solidarității Sociale precizează: „Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime.”

Cele trei salarii minine

Începând cu 1 iulie 2024, vom avea trei salarii minime: salariul minim brut garantat, cel din agricultură și industria alimentară și cel din construcții. Problema apare în agricultură și industria alimentară, unde salariul este mai mic decât salariul minim brut garantat. Deși persoanele fizice vor primi ceva mai mult în mână (salariul net), acestea se vor confrunta cu repercusiuni asupra pensiei lor, fapt recunoscut subtil de Ministerul Muncii.

Potrivit consultanților fiscali consultați de HotNews, este considerat neconstituțional ca un salariu minim să fie mai mic decât salariul brut garantat.

Articolul 41 din Constituția României stipulează: „Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege”.

Ori, cei din agricultură și industria alimentară vor avea de la 1 iulie 2024 suma de 3.436 lei, în condițiile în care salariul minim brut garantat în plată se majorează la 3.700 lei.

E adevărat, din punct de vedere al sumei nete, cei din domeniile respective vor avea 2.396 lei, în timp ce restul (exceptând construcțiile): 2.363 lei

Ce se va întâmpla cu pensiile celor din industria alimentară și agricultură?

pensie
Sursă foto: Getty Images

La solicitarea sursei mai sus menționate, Ministrul Muncii, a declarat ce se va întâmpla cu pensiile celor din agricultură și industria alimentară.

„În situația în care angajatorul este obligat să respecte salariul minim brut pe țară cu obligațiile fiscale generale, nu pot exista diferențe de cuantum al pensiei.

De aici deducem că angajații care au salariu minim în agricultură și industria alimentară vor avea pensii mai mici.

Consultanții fiscali cu care am discutat pe această temă confirmă acest lucru și mai spun și faptul că o firmă care nu îndeplinește criteriile (cifra de afaceri etc.), va trebui să aplice 3.436 lei, dar fără facilități pentru că legislația pe salariul minim nu este condiționată de legislația fiscală.

Dacă brutul e mai mic, e logic să fie punctajul de pensie mai mic”, a declarat Ministerul Muncii.

Crește contribuția la Pilonul II de pensii

Odată cu această majorare pentru salariul minim, va crește și contribuția la Pilonul II de pensii, datorită procentului stabilit pentru contribuțiile aferente pensiilor administrate privat. Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Acesta are ca scop asigurarea unei pensii private, distinctă și care suplimentează pensia acordată de sistemul public, prin colectarea și investirea unei părți din contribuția individuală de asigurări sociale.

Începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat a fost stabilită la 4,75%, conform OUG nr. 23/2022. Astfel, majorarea salariului minim la 3.700 lei va conduce automat la o creștere a sumei contribuțiilor la Pilonul II de pensii, având în vedere procentul aplicat asupra unui venit mai mare.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel