Sari la conținut

Schimbarea narațiunii despre sinucidere

Sinuciderea este o provocare majoră pentru sănătatea publică, cu peste 700.000 de decese în fiecare an la nivel global. Fiecare sinucidere are consecințe sociale, emoționale și economice de amploare și afectează profund indivizii și comunitățile din întreaga lume.

Schimbarea narațiunii despre sinucidere

Tema trienală pentru Ziua Mondială de Prevenire a Sinuciderii pentru 2024-2026 este „Schimbarea Narațiunii despre Sinucidere”, cu apelul la acțiune „Începe conversația”. Această temă își propune să crească conștientizarea cu privire la importanța reducerii stigmatizării și încurajării conversațiilor deschise pentru a preveni sinuciderile. Schimbarea narațiunii despre sinucidere înseamnă transformarea modului în care percepem această problemă complexă și trecerea de la o cultură a tăcerii și stigmatizării la una a deschiderii, înțelegerii și sprijinului.

Apelul la acțiune încurajează pe toată lumea să înceapă conversația despre sinucidere și prevenirea sinuciderii. Fiecare conversație, oricât de mică, contribuie la o societate sprijinitoare și înțelegătoare. Prin inițierea acestor conversații esențiale, putem sparge barierele, crește conștientizarea și crea culturi de sprijin mai bune.

Această temă subliniază de asemenea necesitatea de a prioritiza prevenirea sinuciderii și sănătatea mintală în elaborarea politicilor, solicitând acțiuni din partea guvernului. Schimbarea narațiunii necesită promovarea unor politici care să prioritizeze sănătatea mintală, să crească accesul la îngrijire și să ofere suport celor care au nevoie.

Ziua Mondială de Prevenire a Sinuciderii (WSPD) a fost înființată în 2003 de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. 10 septembrie în fiecare an are ca scop atragerea atenției asupra acestei probleme, reducerea stigmatizării și creșterea conștientizării în rândul organizațiilor, guvernelor și publicului, transmitând un mesaj unic că sinuciderile sunt prevenibile.

Sinuciderea la nivel global este un fenomen carea a atins cifre alarmante

În fiecare an, 726.000 de oameni își pun capăt zilelor și există mulți alții care fac tentative de sinucidere. Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familiile, comunitățile și întreaga țară și are efecte de lungă durată asupra celor rămași în urmă. Sinuciderea apare pe parcursul întregii vieți și a fost a treia cauză principală de deces în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani la nivel global în 2021.

Sinuciderea nu apare doar în țările cu venituri mari, ci este un fenomen global în toate regiunile lumii. De fapt, aproape trei sferturi (73%) din sinuciderile la nivel global au avut loc în țări cu venituri mici și medii în 2021.

Sinuciderea este o problemă gravă de sănătate publică care necesită un răspuns din partea sănătății publice. Cu intervenții oportuni, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse, sinuciderile pot fi prevenite. Pentru ca răspunsurile naționale să fie eficiente, este necesară o strategie cuprinzătoare de prevenire a sinuciderilor, care să implice mai multe sectoare.

Cine este expus riscului de sinucidere?

Legătura dintre sinucidere și tulburările mintale (în special, depresia și tulburările legate de consumul de alcool) și o tentativă de sinucidere anterioară este bine stabilită în țările cu venituri mari. Cu toate acestea, multe sinucideri au loc impulsiv în momente de criză, când capacitatea de a face față stresurilor vieții, cum ar fi problemele financiare, disputele în relații sau durerea și boala cronică, se prăbușește.

În plus, experiențele de conflict, dezastru, violență, abuz sau pierdere și un sentiment de izolare sunt puternic asociate cu comportamentul suicidar. Ratele sinuciderii sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile care experimentează discriminare, cum ar fi refugiații și migranții; popoarele indigene; persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex (LGBTI); și prizonierii.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel