miercuri, septembrie 28, 2022

Combustibil pentru creier. Piridoxina, sau vitamina B6, este un micronutrient care are mai multe funcții în organism, deoarece acționează în diverse reacții metabolice, în principal în metabolismul aminoacizilor și al enzimelor, care sunt proteine ce ajută la reglarea proceselor chimice din organism.

Lipsa acestei vitaminne afectează sistemul nervos

În plus, acesta reglează reacțiile atât în dezvoltarea, cât și în funcționarea sistemului nervos, protejând neuronii și producând neurotransmițători, substanțe importante care transmit informații între neuroni.

Te-ar mai interesa: Un virus extrem de comun ar putea ucide cancerul. ...

Această vitamină este prezentă în majoritatea alimentelor și este, de asemenea, sintetizată de flora bacteriană din intestin, principalele surse fiind, de exemplu, bananele, peștele, cum ar fi somonul, puiul, creveții și alunele de pădure. Cu toate acestea, se găsește și sub formă de suplimente și poate fi prescrisă de un medic sau nutriționist în cazul unei carențe a acestei vitamine.

Piridoxina sau vitamina B6, un micronutrient care joacă mai multe roluri în organism

Cele două acționează în mai multe reacții metabolice, în principal în metabolismul aminoacizilor și al enzimelor, care sunt proteine care ajută la reglarea proceselor chimice din organism.

Te-ar mai interesa: Care sunt cele mai mari nevoi ale pacienților cu S...

În plus, acesta reglează reacțiile atât în dezvoltarea, cât și în funcționarea sistemului nervos, protejând neuronii și producând neurotransmițători, substanțe importante care transmit informații între neuroni.

Această vitamină este prezentă în majoritatea alimentelor și este, de asemenea, sintetizată de flora bacteriană din intestin, principalele surse fiind, de exemplu, bananele, peștele, cum ar fi somonul, puiul, creveții și alunele de pădure. Cu toate acestea, se găsește și sub formă de suplimente și poate fi prescrisă de un medic sau nutriționist în cazul unei carențe a acestei vitamine. Vezi o listă de alimente bogate în vitamina B6.

Te-ar mai interesa: La ce greutate a ajuns Monica Anghel. ”Nu am slăbi...

Consumul de alimente care conțin vitamina B6 este util pentru

  1. Participă la producția de energie.

Vitamina B6 acționează ca o coenzimă în diferite reacții metabolice din organism, participând la producerea de energie prin acțiunea în metabolismul aminoacizilor, grăsimilor și proteinelor. În plus, este implicat și în producerea de neurotransmițători, substanțe importante pentru buna funcționare a sistemului nervos.

  1. Poate ajuta la prevenirea simptomelor PMS

Unele studii indică faptul că aportul de vitamina B6 poate reduce apariția și severitatea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi schimbările de dispoziție, iritabilitatea, lipsa de concentrare și anxietatea, de exemplu.

Te-ar mai interesa: Condimentul care luptă cu infecții grave: Clostrid...

Sindromul premenstrual se poate dezvolta din cauza interacțiunii hormonilor produși de ovare cu neurotransmițătorii cerebrali, cum ar fi serotonina și GABA.

Vitaminele B, inclusiv vitamina B6, sunt implicate în metabolismul neurotransmițătorilor, fiind o coenzimă implicată în producția de serotonină. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai în detaliu posibilele beneficii ale administrării acestei vitamine în sindromul premenstrual.

Te-ar mai interesa: A apărut toată filmarea cu bătaia dintre Anamaria ...

  1. Poate preveni bolile de inimă

Unele studii sugerează că administrarea anumitor vitamine B, inclusiv B6, poate reduce riscul de boli de inimă prin reducerea inflamației, scăderea nivelului de homocisteină și inhibarea producției de radicali liberi. În plus, alte studii indică faptul că deficitul de piridoxină poate provoca hiperhomocisteinemie, o afecțiune care poate provoca deteriorarea pereților arterelor. Vitamina B6 acționează ca un cofactor enzimatic în descompunerea homocisteinei în organism, o substanță care, atunci când este crescută în sânge, poate provoca probleme cardiovasculare.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi această asociere între vitamina B6 și riscul cardiovascular, deoarece rezultatele au fost inconsistente.

  1. Îmbunătățirea sistemului imunitar

Vitamina B6 a fost implicată în reglarea răspunsului sistemului imunitar asociat cu o gamă largă de boli, inclusiv inflamații și mai multe tipuri de cancer, deoarece poate media semnalele sistemului imunitar, stimulând apărarea organismului.

B6 în timpul sarcinii poate ajuta la ameliorarea grețurilor

  1. Îmbunătățirea grețurilor și a amețelilor în timpul sarcinii

Administrarea vitaminei B6 în timpul sarcinii poate ajuta la ameliorarea grețurilor, a grețurilor matinale și a vărsăturilor în timpul sarcinii. Din acest motiv, femeile ar trebui să includă, de preferință, alimente bogate în această vitamină și să ia un supliment doar dacă este recomandat de un medic, potrivit tuasaude.com.

B6 este legată de producerea de neurotransmițători

  1. Poate preveni depresia

Deoarece vitamina B6 este legată de producerea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, unele studii indică faptul că aportul acestei vitamine scade riscul de depresie și anxietate. Pe lângă aceasta, alte studii leagă, de asemenea, deficitul de vitamine din complexul B cu niveluri ridicate de homocisteină, o substanță care poate crește riscul de depresie și demență.

  1. Poate ameliora artrita reumatoidă

Administrarea vitaminei B6 poate ajuta la reducerea inflamației în cazurile de artrită reumatoidă și sindromul tunelului carpian, ameliorând astfel simptomele, deoarece aceasta mediază răspunsul inflamator al organismului., potrivit healthline.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private