miercuri, noiembrie 30, 2022

Zincul este un mineral esențial pentru organism. Acesta este implicat într-o multitudine de funcții ale organismului, de la imunitate la stimularea pancreasului.

Zincul joacă un rol important în imunitatea mediată de către celulă, formarea oaselor, creşterea ţesuturilor, creşterea fătului şi a copilului, ajută funcţiile cerebrale, precum şi influenţează maturarea spermatozoizilor şi motilitatea acestora.

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Totodată, acesta regenerează funcţia hepatică şi are proprietăţi antibacteriene şi antiseptice, scrie Bioclinica.

Surse de zinc

Dacă te confrunți cu un deficit de zinc este necesar să consumi alimente bogate în acest mineral pentru a completa nivelul optim.

Cele mai bune surse de zinc sunt crustaceele și carnea roșie, deoarece acest mineral este concentrat în cantități mai mari.

Cu toate acestea, și alimentele de origine vegetală conțin zinc, dacă ai o dietă bazată numai pe crudități sau produse vegetale.

Cele mai bune alimente

  • alimente bogate în proteină de origine animală, precum carnea roșie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui – spre exemplu, 80 de grame de carne de vită conțin 9 miligrame de zinc;
  • produse lactate și ouă – 100 de grame de iaurt conțin 3 miligrame de zinc;
  • legume: broccoli, sfecla roșie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varză, morcovi, varză de Bruxelles, salată verde, dovleac, spanac, roșii. O porție de 100 de grame de broccoli fiert conține 4 miligrame de zinc.
  • fructe proaspete: ananas, mango, căpșuni, portocale, banane, caise. De exemplu, 100 de grame de portocale conțin 2 miligrame de zinc.
  • fructe oleaginoase: caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci. Spre exemplu, o porție de 100 de grame de migdale conține 3 miligrame de zinc.
  • peste și fructe de mare: somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii. O porție de 100 de grame de ton conține 8 miligrame de zinc.

Dacă aportul nu poate fi completat cu ajutorul alimentației, medicul poate recomanda suplimentele cu zinc. Totuși, nu este indicat să iei astfel de suplimente fără acordul medicului. Automedicația poate avea efecte adverse grave.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private