marți, ianuarie 31, 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, toate persoanele care nu cotizează la fondul de Sănătate vor beneficia de mai multe consultaţii gratuite la medicul de familie, ceea ce va încărca suplimentar agenda de programări, iar cei care vor suferi sunt oamenii care plătesc CASS şi care nu vor avea nicio prioritate faţă de neplătitori.

Legea Sănătăţii se schimbă, însă, după ce Guvernul a dat în vară o ordonanţă.

Te-ar mai interesa: Cum interpretezi singur rezultatele analizelor med...

Măsura se va aplica, potrivit unui proiect de HG adoptat luni de Guvernul Ciucă, începând din următoarea lună celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pentru 2023. Şi cum bugetul e deja promulgat de Klaus Iohannis, de la 1 ianuarie pot intra în vigoare modificările dedicate neasiguraţilor.

„Cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”, scrie în nota de fundamentare a ordonanţei din vară.

Te-ar mai interesa: Ochii tăi arată așa? Poate fi primul semn al cance...

”Exact ca orice persoană care are asigurare medicală, şi persoanele care nu au asigurare vor putea să se programeze la medicul de familie atunci când sunt răciţi, nu ştiu cum să-şi ia medicamentele pe care şi le cumpără. Nu vor primi bilet de trimitere sau reţete compensate”, explică dr. Raluca Zoițanu, şefa Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, pentru TVR.

Pe lângă consultaţii de prevenţie, dar şi pentru afecţiuni cronice, neasiguraţii suspectaţi de boli contagioase vor face gratis şi unele investigaţii.

Te-ar mai interesa: Infarctul silențios NU are simptome vizibile. Care...

”Dacă sunt boli de exemplu infecţioase, evident că vor avea acces şi la investigaţii, pentru că bolile transmisibile nu ţin cont de calitatea de asigurat sau de neasigurat. Ele se transmit. Şi atunci, ca să opreşti transmiterea, trebuie să ai un diagnostic”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila potrivit SpotMedia.ro

Serviciile pentru neasiguraţi vor fi plătite din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

Te-ar mai interesa: Mâncarea din spitale, bătaie de joc pentru pacienţ...

Toate aceste schimbări i-au revoltat pe mulți dintre cei care, deși cotizează, de multe ori se văd nevoiți să plătească pentru analize și alte servicii medicale.

”Foarte mulţi nu au reușit să facă analize sau alte investigaţii decontate de către casă (CNAS – n.red.). Ajungi şi te gândeşti tu, ca cetăţean care plăteşti asigurările de sănătate, de fapt, de ce le plăteşti? De ce te obligă statul să plătești asigurări de sănătate dacă la nivelul cabinetului de medicină de familie, tu ai exact aceleaşi drepturi ca un cetăţean care nu plăteşte niciun fel de asigurări”, spune dr. Daciana Toma, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Te-ar mai interesa: Ce legătură există între dermatita atopică și stre...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private