Din cuprinsul articolului
Schimbrea obiceiurilor alimentare ar putea să ajute la prevenirea cancerului pancreatic? Unul dintre cele mai grave tipuri de cancer, cancerul pancreatic ucide 87% dintre pacienți în decurs de cinci ani.
Obezitatea factor agravant în apariția cancerului pancreatic. Schimbarea alimentației poate limita apariția precancerului
Obezitatea crește riscul de cancer pancreatic cu 50%, conform cercetărilor. Un studiu recent de la Universitatea din California, Davis, prezentat în Medicalexpress, a constatat că trecerea de la o dietă bogată în grăsimi la una săracă în grăsimi a întârziat creșterea precancerului pancreatic la șoareci, chiar și după creșterea în greutate și alterările precanceroase.
„Acest studiu arată că gestionarea excesului de greutate corporală este foarte importantă”, a declarat Gerardo Mackenzie, profesor și director al Departamentului de Nutriție UC Davis. „Descoperirile noastre sugerează că s-ar putea să nu fie niciodată prea târziu pentru a face o schimbare dietetică și să aibă totuși un impact semnificativ asupra progresiei cancerului.”
Schimbrea obiceiurilor alimentare. Intervenția dietetică
Un model de șoarece a imitat progresia cancerului pancreatic în cadrul cercetării. Șoarecii au fost hrăniți cu diete bogate în grăsimi sau sărace în grăsimi timp de 21 de săptămâni. Un al treilea grup a mâncat alimente bogate în grăsimi timp de opt săptămâni, apoi alimente sărace în grăsimi timp de 13 săptămâni. Șoarecii care au urmat dieta bogată în grăsimi au luat în greutate și au dezvoltat cancer pancreatic la timp. Schimbarea dietei a restabilit greutatea și a prevenit cancerul pancreatic la șoareci.
După schimbarea dietei, flora intestinală, expresia genelor și comunicarea intercelulară – influențatori ai riscului de cancer – s-au normalizat.
„Cred că există un potențial uriaș pentru schimbările stilului de viață, cum ar fi schimbarea dietei, pentru a schimba cu adevărat ceea ce se întâmplă la nivel celular”, a declarat Joanna Wirkus, candidată la doctoratul în nutriție.
„Cu sprijinul potrivit, este posibil să ne gestionăm propria greutate”, a declarat Wirkus. „Aș încuraja oamenii să știe că dieta este un instrument foarte puternic pentru îmbunătățirea sănătății generale.”
Concentrați-vă pe grăsimi, nu pe zahăr
Studiul a folosit o dietă bogată în grăsimi și săracă în zahăr pentru a izola efectele grăsimilor de cele ale zahărului, care sunt frecvent cuplate în dietele occidentale. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă modul în care doar grăsimile din alimentație cauzează obezitate și boli.
Modelele animale au fost hrănite cu diete bogate în grăsimi și în zahăr. Cercetătorii nu au descoperit obezitate la șoarecii care au consumat mese moderate în grăsimi, fără zahăr.
Wirkus subliniază că aceasta este o cercetare preclinică pe șoareci, nu o rețetă umană, în ciuda rezultatelor promițătoare.
Studiile la om privind riscul de cancer pancreatic precoce sunt dificile. Ea susține că un pancreas sănătos nu poate fi biopsiat. „Acesta este motivul pentru care aceste modele sunt atât de importante”.