Sari la conținut

Scleroza multiplă. Primele semne de alarmă care dezvăluie afecțiunea

tumorile cerebrale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
COVID poate duce la leziuni ale creierului

Scleroza multiplă este o boală neurologică rară care afectează sistemul nervos central. Această afecțiune schimbă în mod substanțial viața pacienților, fiind numită și „boala cu 1000 de fețe”. La nivel mondial, aproximativ 2,1 milioane de oameni se confruntă cu boala.

În România, experții estimează că aproximativ 10,000 de persoane sunt afectate de scleroza multiplă. Pentru că o parte dintre simptomele bolii pot trece uşor neobservate, este important să le cunoşti şi să mergi la medic din timp.

Boală neurologică cronică, scleroza multiplă (SM) afectează sistemul nervos central. Măduva spinării, nervii ochilor, dar şi creierul sunt conectate între ele prin nişte fibre nervoase şi nervi, iar când învelişul acestora (cunoscut ca teacă de mielină) începe să se inflameze şi să se deterioreze, atunci impulsurile nervoase care se transmit între ele se întrerup, scrie Click! Sănătate.

Semne de alarmă care pot dezvălui scleroza multiplă

În cazul acestei afecțiuni, simptomele se manifestă diferit în funcție de persoană și forma bolii. Anumite simptome pot fi trecute ușor cu vederea, motiv pentru care este important să monitorizezi orice simptom sau orice schimbare neobișnuită în organism.

Senzație de amorțeală

„Frecvent întâlnite la persoanele care suferă de scleroză sunt amorţelile care apar la nivelul braţelor şi picioarelor. Pacientul poate avea dureri la nivelul extremităţilor, poate simţi senzaţia de furnicături, dar şi de spasme musculare (apare în aproape 40% dintre cazuri)“, explică medicul neurolog Virgil Rotaru, medic specialist neurologie, competenţă electromiografie (EMG) la Spitalul Sanador, Bucureşti. De asemenea, pacientul poate simți senzaţia de „ace în corp“, de mâncărime la nivelul mâinilor sau picioarelor, dar şi de arsură,  care apare brusc şi este de intensitate mare.

Tulburări de echilibru

Tulburările de echilibru și vorbire sunt două simptome specifice, întâlnite mai ales în stadiul incipient al bolii. Treptat, aceste două manifestări se pot agrava. Astfel, pacienții pot manifesta slăbiciunea musculară şi tremorul, ceea ce face ca mersul pe jos şi activităţile din timpul zilei să fie tot mai dificile. De asemenea, pauzele de vorbire vor fi din ce în ce mai mari și vor exista dificultăți de concentrare.

Vedere alterată

În multe din cazuri, persoanele care suferă de scleroză multiplă pot întâmpina probleme de vedere. Acestea se manifestă, adesea, la un singur ochi. „La început poate apărea senzaţia de vedere dublă (diplopie) sau înceţoşată. La unii pacienţi, nervii optici se pot inflama, ceea ce poate duce la îngustarea câmpului vizual“, afirmă doctorul Virgil Bogdan Rotaru. Atât femeile, cât şi bărbaţii care suferă de această afecţiune pot suferi pareze faciale, ale membrelor de aceeaşi parte (hemipareză) sau ale membrelor inferioare (parapareză).

Alte simptome:

  • reducerea auzului
  • oboseală
  • încordare neobișnuită a mușchilor sau creșterea tonusului muscular
  • probleme ale vezicii urinare
  • constipație
  • depresie

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel