Sari la conținut

Școala din România va încorpora SALA de DETENȚIE în procesul de educație. Ce se întâmplă cu „elevii problemă”, din septembrie 2024

sala de detenție
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sala de detenție, introdusă OFICIAL în școlile din România

Sala de detenție este introdusă oficial de Noul Statut al Elevului pentru anul școlar 2024-2025 în școlile din România. Școlile vor fi obligate să-și organizeze un spațiu în care vor fi duși elevii sancționați pentru deranjarea orelor.

Alte măsuri controversate prevăd că telefoanele mobile vor fi interzise la ore, iar elevii suspendați sau exmatriculați trebuie să beneficieze de consilire psihologică.

Sala de detenție, introdusă oficial în școlile din România

Ministerul Educației a anunțat miercuri că au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial al României, cele două ordine de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025.

Elevi la scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Una dintre cele mai controversate modificări ale statului elevului în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție.

Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie mutați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.

În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.

Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență”, menționează Ministerul Educației.

Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală, potrivit edupedu.ro.

Elevii suspendați sau exmatriculați trebuie sa beneficieze de consiliere psihologică

Documentul prevede că din anul școlar viitor elevii vor primi câte o notă la purtare în fiecare modul, deci 5 note, iar la finalul anului școlar se face media. De asemenea, la 20 de absențe nemotivate se va scade 1 punct la purtare.

„Elevii suspendați sau exmatriculați trebuie sa beneficieze de consileire psihologică, psihoterapie, activități remediale”, este o altă prevedere inclusă în noul statut al elevilor.

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor și fiecare elev va avea plan individual de învățare. Noul Statul al Elevilor va intra în vigoare în luna septembrie, atuncâ când începe anul școlar 2024-2025.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel