Sari la conținut

Screening GRATUIT pentru cancer de col. Află când și unde te poți testa

Din cuprinsul articolului

Screening GRATUIT pentru cancer de col. Află când și unde poți beneficia de testare Babeș-Papanicolau și HPV, gratuit, prin caravana mobilă.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă joi, 15 decembrie 2022, în localitatea Ogra, din judeţul Mureş, se arată într-un comunicat transmis de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. 

„Invităm femeile din grupa de vârstă 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin”, se mai arată în comunicat.

Caravana se va afla în data de 15 decembrie 2022, începând cu ora 14.00, în curtea Primăriei Ogra.

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

“Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce.

Testându-vă şi având grijă de sănătatea dvs. vă creşteţi șansele de a nu deveni pacient oncologic. De aici vine importanța extraordinară a programelor de screening!”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase.

Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin.

Tratamentul timpuriu poate salva vieți

Proiectul răspunde nevoilor populației și asigură un acces echitabil și optimizat din punct de vedere regional la asistența medicală de nivel inalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporționat persoanele sărace.

Pentru echipa proiectului este importantă informarea corectă și consecventă a publicului despre riscul cancerului de col uterin, având în vedere importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii și cunoașterii metodelor de prevenire disponibile.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de

col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă

calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic

și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: