vineri, august 12, 2022

Se anunță o săptămână de foc din punct de vedere meteorologic. Canicula va cuprinde aproape toată țara și sunt așteptate temperaturi chiar și 40 de grade, la umbră. Meteorologii atrag însă atenția că temperaturile resimțite vor fi cu mult peste cele înregistrate de termometre, iar canicula va ține până în prima zi din luna august.

„Chiar de la începutul acestei săptămâni vorbim de o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării și dacă mâine (luni – n.r.) considerăm că vremea va fi caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei – acolo unde și disconfortul termic va fi accentuat, pentru că este posibil ca indicele temperatură-umezeală să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități -, ei bine, de marți valul de căldură se va intensifica în partea de vest, sud, local în restul teritoriului, iar la mijlocul săptămânii să vorbim deja de val de căldură persistent, nu în ultimul rând, temperaturile resimțite să fie semnificative”, a declarat duminică la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.

Te-ar mai interesa: 13 august, zi de mare sărbătoare pentru creștinii ...

Cardiologul Alice Munteanu ne învață cum să ne protejăm în aceste zile caniculare.

”Practic nici persoanele sănătoare nu sunt tocmai împăcate cu o temperatură ridicată, resimțind căldura ca pe o epuizare și o oboseală extremă, asta ca persoană sănătoasă, însă la un pacient cu o patologie cardiacă cu atât mai mult. Corpul nu suportă o temperatură mai mare de 35°C sau o umiditate mai mare de 70%, ca atare, acesta începe să reacționeze și primul lucru este transpirația, care este un exces de apă pe care noi nu îl ingerăm și așa se produce deshidratarea, care produce starea de moleșeală, epuizare, crampe musculare, scăderea tensiunii arteriale și nu în ultimul rând leșin.” explică medicul.

Te-ar mai interesa: BILIC: De ce să alegem chipsuri din cartofi în loc...

Semenele de epuizare termică

”Epuizarea termică este cea pe care o resimțim mai ușor, prin moleșeală, amețeală și vertij, însă nu ajungem să leșinăm, spre deosebire de șocul terminc care este chiar o urgență medicală și determină pierderea cunoștinței și așa numita sincopă, datorată căldurii. Aceasta necesită îngrijiri medicale de urgență.

O altă complicație de temut, cauzată de căldură, este accidentul vascular cerebral. Din păcate, la pacienții care au avut deja această problemă, căldura și umiditatea crescută îi predispun pe acești oameni la încă un accident vascular prin deshidratare.

Te-ar mai interesa: Oana și Viorel Lis la capătul puterilor: „Să fii c...

Pentru pacienții cu patologie cardiacă care iau medicamente pentru hipertensiune, medicamente care elimina excesul de apă, un factor care cumulat cu deshidratarea dată de căldură, determină această epuizare și stările de leșin.”, precizează dr. Alice Munteanu.

Cum ne putem proteja de căldură?

”Cel mai important sfat este să nu ieșim din casă, dacă chiar trebuie să ieșim, trebuie să folosim imbrăcăminte deschisă la culoare. Dieta este foarte importantă și se recomandă un consum mai ridicat de fructe și legume. Nu se recomandă consumul de alcool, în special, consumul de vin roșu. Aerul condiționat ar trebui să nu fie ținut foarte jos pentru că, într-adevăr diferența de temperatură este termoreglată foarte greu de către organism. O altă recomandare este ca șă nu lăsăm animalele sau copii singuri în mașină.”, menționează medicul.

Te-ar mai interesa: Vremuri bune pentru aceste zodii: Care sunt nativi...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private