Sari la conținut

Se aşteaptă o nouă pandemie! A început goana după noi metode de realizare a vaccinurilor

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

Ameninţarea unei noi pandemii a intensificat lupta oamenilor de ştiinţă pentru noi metode mai eficiente şi sigure de realizare a vaccinurilor.

Însă strategiile bazate pe folosirea unor virusuri întregi, precum cele inactivate, tind să furnizeze o imunitate redusă, și ridică îngrijorări legate de siguranţă şi procese de fabricaţie mari consumatoare de timp, ceea ce afectează aplicarea lor pe scară extinsă.

Acum, o nouă strategie de fabricare a vaccinurilor a fost dezvoltată de cercetătorii chinezi, și se bazează pe blocarea virusurilor vii într-un hidrogel protector pentru a activa reacţia imunitară într-o manieră mai rapidă, sigură şi eficientă.

Cercetătorii de la universitatea Zhejiang din oraşul Hangzhou şi cei de la Institutul de Biotehnologie din Beijing au demonstrat eficacitatea unui vaccin experimental, bazat pe virusul viu Zika de tip sălbatic, un virus ARN monocatenar transmis de ţânţari.

Ei au blocat virusul într-un hidrogel obţinut din structura polizaharidei chitosan, care împiedică evadarea particulelor virale prin interacţiuni electrostatice, dar permite trecerea celulelor imunitare, informează Agerpres.

Vaccinul astfel obţinut, injectat subcutanat unor grupuri de şoareci, a demonstrat că este capabil să activeze reacţiile imunitare înnăscute, ducând la imunitate umorală şi celulară, protejând rozătoarele de infecţia letală cu virusul Zika, potrivit unui studiu publicat joi, în cel mai recent număr al revistei Nature Biomedical Engineering.

Studiul, desfăşurat pentru a dovedi validitatea noului concept medical, sugerează că tulpinile virulente ale virusurilor pot fi transformate în mod direct în vaccinuri eficiente prin captarea lor în micromedii de blocare virală, create artificial. Cercetarea reprezintă o strategie promiţătoare pentru obţinerea unei protecţii în faţa bolilor infecţioase emergente, au precizat autorii studiului.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel