miercuri, septembrie 28, 2022

Se cere amânarea administrării dozei de rapel a vaccinului anti-covid. Cine este în spatele acestui apel

Mai mulți cercetători au lansat public un apel pentru amânarea administrării dozei de rapel a vaccinului anit-covid. Prin acest lucru se urmărește accelerarea imunizării populației. Cercetătorii Danuta Skowronski și Gaston De Serres au analizat datele transmise de compania Pfizer autorității de reglementare americane în domeniul alimentelor și medicamentelor (FDA). Aceștia au descoperit că vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech este eficace în proporție de 92,6% după prima doză. Datele sunt similare și în privința vaccinului Moderna, cu o rată de eficacitate de 92,1% după prima doză.

Te-ar mai interesa: Bebelușii pot avea gust și miros în uter. Studiu: ...

Cei doi cercetători arată, într-o scrisoare publicată de New England Journal of Medicine, beneficiile pe care le-ar avea oferirea primei doze de vaccin mai multor persoane ar depăși riscul unei a doua doze întârziate.

„Deși există riscuri pentru strategia unei a doua doze întârziate, beneficiile oferirii unei prime doze mult mai multor persoane merită o analiză puternică a strategiei. Mai ales că lipsa vaccinurilor se va diminua până la sfârșitul primăverii. Pe 30 decembrie 2020, Regatul Unit a aprobat abordarea cu doză întârziată. Și pe 21 ianuarie 2021, CDC și-a liberalizat orientările cu privire la calendarul celei de-a doua doze, spunând pentru prima dată că o întârziere de până la 6 săptămâni după administrarea dozei una ar fi acceptabilă. Aceste mișcări către o abordare mai flexibilă par înțelepte”, susțin oamenii de știință. 

Te-ar mai interesa: Cum îndepărtezi petele de apă dură de pe geamuri. ...

Se cere amânarea administrării dozei de rapel a vaccinului anti-covid

Durata protecției după administrarea unei singure doze de vaccin nu este cunoscută încă. Cu toate acestea, beneficiul pe termen scurt al administrării celei de-a doua doze într-un interval de 3-4 săptămâni, recomandat de producătorii Pfizer și Moderna, ar fi limitat, susțin cercetătorii menționați.

“Ținând cont de penuria actuală de vaccinuri, amânarea celei de-a doua doze reprezintă o chestiune de securitate națională. Care, dacă va fi ignorată, va însemna mii de internări în spital. Și de decese asociate Covid-19 doar în această iarnă în Statele Unite”, afirmă cercetătorii.

Te-ar mai interesa: De ce sunt mai sănătoase ouăle de prepeliță decât ...

Potrivit Reuters, apelul oamenilor de știință nu a rămas fără urmări. Compania Pfizer a precizat că un regim alternativ de dozare a vaccinului nu a fost evaluat și că o decizie de acest fel aparține autorităților de reglementare.

După cum se știe, pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, doza de rapel este recomandată după 3 săptămâni. Pentru vaccinul Moderna după 4 săptămâni. În cazul vaccin dezvoltat de AstraZeneca, rapelul este recomandat după 8 săptămâni.

Te-ar mai interesa: Diabet: ceaiul comun care poate controla glicemia ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private