Sari la conținut

Se dau 1400 lei de la stat de pe 15 februarie. Cum intri în posesia banilor

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
250 de lei în plus pentru români

Se dau 1400 lei, bani de la stat, de Românii care beneficiază de cardul de energie vor putea face plățile și online, printr-o aplicaţie pusă la dispoziţie de Poşta Română.

În total, vor avea la dispoziție trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire: prezentarea la oficiul poștal, direct la poștaș sau prin intermediul serviciului electronic. Iată când va începe distribuirea cardurilor și cum va funcționa plata online.

Distribuirea cardurilor de energie va avea loc începând de miercuri, 1 februarie 2023, și va fi realizată prin intermediul Poştei Române. Astfel, 4 milioane de români vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor la încălzire, iar ajutorul se ridică la 1.400 de lei, sumă care va fi alocată în două tranşe, anunță observator. 

Se dau bani de la stat pentru plata facturilor

„in data de 15 februarie va avea loc transferul banilor, iar cinci zile mai târziu se vor putea efectua plăţi pe baza celor trei documente: card de identitate, card de energie, factura de la furnizor. Plata online se va putea face prin accesarea aplicației, unde va fi introdusă seria cardului de energie, iar plățile se vor face cu ajutorul celor trei documente necesare. Cu cardul de energie se pot plăti facturi curente sau restante.

Cu cardul de energie se pot plăti și lemne de foc. „Banii pot fi primiţi pe loc dacă documentele privind procurarea lemnelor de foc sunt valide şi au toată procedura respectată”, a declarat ministrul Boloş. El a arătat că cei în cauză au nevoie de cartea de identitate, de cardul de energie şi documentul justificativ, respectiv factura de livrare a materialului lemnos şi documentele de plată. „Noi discutăm despre decontarea unor sume plătite în numerar de către beneficiarii noştri”, a explicat el.

Carduri de energie de 1.400 de lei. La ce pot fi folosite

Boloş a precizat că, dacă aceste documente au fost rătăcite, fiind o perioadă de timp de la achiziţia lemnelor, se acceptă şi copie eliberată de către furnizorul de lemne.”Încercăm să fim atenţi la pistele de audit pe care le urmăreşte Comisia pentru a asigura trasabilitatea acestor bani pe care îi cheltuim cu ajutorul de încălzire şi acceptăm foarte important documentele eliberate, de furnizare a materialului lemnos, începând cu luna august 2022″, a arătat el.

Marcel Boloş a spus după şedinţa de Guvern, că s-a aprobat, prin ordonanţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire, şi anume plata online, pe lângă plata la ghişeul Poştei Române sau prin poştaş. Un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale de ajutor pentru plata ajutorului de energie. El a mai anunţat că începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor şi începând cu data de 20 februarie se vor putea efectua plăţile.

„Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online care va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată face aceste plăţi de la locul de domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea condului, a seriei cardului de energie şi apoi cele trei documente pentru efectuarea plăţilor, necesare pentru decontarea banilor din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura justificativă privind datoria faţă de furnizorul de energie”, a anunţat Marcel Boloş.

Cum se pot plăti online facturile cu cardul de energie

Ministrul a arătat că acestea se vor trimite în aplicaţia informatică împreună cu poşta electronică, adresa de e-mail a beneficiarului, care va primi un mesaj automat că documentele au fost recepţionate de Poşta Română. Ulterior, vor fi verificate documentele trimise, în termen de maximum cinci zile, a mai spus Boloş, arătând că dacă operaţiunea este aprobată, se va primi tot prin poşta electronică dovada serviciilor de mandat poştal. „În acest fel avem trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire, de către beneficiari”, a mai arătat Boloş, precizând că prima este prezentarea la oficiul poştal, a doua direct la poştaş şi începând de astăzi prin plăţile online.

Ajutor pentru 4 milioane de români

Potrivit ministrului Investiţiilor, de reţinut este că începând cu ziua de 1 februarie se vor distribui cardurile de energie prin Poşta Română, iar începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor. Începând cu data de 20 februarie, aşa cum a anunţat şi premierul, se vor putea efectua plăţile.

Ministrul Investiţiilor a mai spus că este vorba de 4 milioane de beneficiari şi de 5 miliarde de lei, reprezentând un miliard de euro – bugetul acestei scheme naţionale aflate în derulare. Marcel Boloş a mai spus că este vorba de prima experienţă privind interogarea bazelor de date şi a listelor de beneficiari, fiind forma prin care au scutit beneficiarii de depunerea acestor cereri şi de întregul proces birocratic de obţinere a cardului de energie. Astfel, cardul de energie ajunge direct la beneficiarii care sunt prevăzuţi în listă şi locul de consum, respectiv gospodăria, este cel care face obiectul acordării acestui ajutor de sprijin de 1.400 de lei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel