Sari la conținut

Se dau bani mulți de la stat! Aceste persoane primesc 3400 lei la pensie, în fiecare lună

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Se dau bani de la stat pentru români! Unele persoane pot primi 3400 de lei, în fiecare lună. Este vorba despre pensionarii cu cel mai mic venit. Anunțul vine de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Unele regiuni, datorită condițiilor de muncă speciale și remunerațiilor ridicate, înregistrează pensii considerabil mai mari decât altele.

Unde sunt înregistrate cele mai mari pensii din România

pensionari
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cele mai mari pensii din țară sunt înregistrate în Sectorul 1 din București, având o medie de 3.407 lei. În contrast, pensionarii din Sectorul 5 al Capitalei primesc cele mai mici pensii la nivelul Capitalei.

Județul Hunedoara se distinge ca lider în provincie, cu o medie a pensiilor de 3.044 de lei, influențată în mod semnificativ de pensiile minerilor, care au beneficiat de condiții de muncă speciale și salarii superioare altor sectoare.

Cele mai mici pensii din țară

În România, cele mai mici pensii sunt înregistrate în județele din regiunea Moldovei. Botoșani este județul cu cea mai redusă medie a pensiilor, însumând 1.812 lei. În Vrancea, media se situează la 1.826 lei. Pensii aproape la fel de modeste sunt întâlnite și în Giurgiu, cu o medie de 1.828 lei.

Un român câștigă într-o lună cât alții într-un an și jumătate

În doar o lună, un român care primește o pensie specială încasează echivalentul indemnizației sociale minime pentru un senior pe un întreg an și jumătate.

În februarie 2024, numărul persoanelor beneficiare de pensii de serviciu a crescut la 11.053, cu 167 mai multe decât în luna anterioară. Cea mai mare parte dintre acestea (5.522) sunt beneficiari ai Legii 303/2022, care reglementează statutul procurorilor și judecătorilor, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Pentru cei care beneficiază de prevederile Legii 303/2002, s-a înregistrat cea mai mare pensie medie de serviciu, în valoare de 23.180 de lei, din care 20.564 de lei provin din bugetul de stat, iar 6.551 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Conform CNPP, în februarie, 744 de persoane au beneficiat de Legea nr. 216/2015, care se referă la acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României. Pensia medie în acest caz a fost de 6.642 de lei, cu 3.047 de lei suportați de la bugetul de stat.

Cea mai mare pensie din România

Topul celor mai mari 10 pensii din România se împarte în două categorii distincte. Primele cinci poziții sunt ocupate de indivizi cu cariere în sectorul bancar, beneficiind de pensii calculate pe baza contribuțiilor. Celelalte cinci locuri sunt rezervate pensiilor speciale din domeniul Justiției.

Cea mai mare pensie, într-o sumă brută de 95.423 de lei, este încasată de către un fost bancher, iar după deducerea taxelor și impoFzitelor, acesta primește lunar 84.000 de lei.

La finalul lunii decembrie 2023, România înregistra un total de 4.767.424 de pensionari, cu o pensie medie de 1.970 de lei. Dintre toți pensionarii din sistemul public de pensii, 3.821.158 s-au pensionat la vârsta standard, dintre care 2.195.173 sunt femei, având o pensie medie de 2.196 de lei, citează Capital.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel