Sari la conținut

Se dau bani de la stat pentru toți românii. Sumele vor fi distribuite din aprilie

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Se dau bani de la stat. Toți românii vor primi 430 de lei. E vorba de tichetele culturale pentru anul 2024, o inițiativă importantă a Ministerului Finanțelor care vine în sprijinul angajaților. Banii vor fi distribuiți din aprilie.

Ministerul Finanțelor a propus recent un beneficiu nou pentru angajații săi, sub forma unor tichete culturale. Acestea pot avea o valoare lunară de 210 lei, care se poate dubla, ajungând la 430 lei, în cazul participării la evenimente deosebite. Tichetele culturale reprezintă vouchere care pot fi folosite de angajați, fie regulat, fie sporadic, pentru a acoperi costurile aferente produselor și serviciilor culturale.

Se dau bani de la stat pentru toți românii

Printre opțiunile disponibile se numără abonamentele sau intrările la diverse evenimente culturale precum spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, dar și achiziționarea de cărți, materiale didactice, albume muzicale și filme.

În prezent, legislația permite acordarea a diverse tipuri de tichete angajaților: tichete de masă, tichete cadou, tichete pentru servicii de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

Potrivit articolului 21 din Legea nr. 165/2018 privind sistemul biletelor de valoare, actualizată și completată, tichetele culturale sunt definite ca fiind vouchere oferite angajaților, fie lunar, fie în situații specifice, destinată achitării unor bunuri și servicii culturale. Printre acestea se includ accesul la evenimente artistice și culturale, vizitarea parcurilor tematice, cumpărarea de cărți, materiale educaționale, albume muzicale, filme și altele asemenea.

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Pentru anul 2024, distribuirea voucherelor de vacanță va urma un model specific, concentrându-se în principal în lunile de vară, iulie și august, când majoritatea angajaților își programează vacanțele. Cu toate acestea, modalitatea de acordare a acestor vouchere variază de la o organizație la alta, fiecare stabilind propriile politici interne.

Un aspect nou pentru 2024 este că nu toți angajații bugetari vor beneficia de vouchere de vacanță. În conformitate cu legea 296/2023, începând din 2024, doar anumite categorii de angajați, care se încadrează într-un anumit plafon salarial definit de o ordonanță specifică, vor primi aceste vouchere. Această prevedere este programată să rămână în vigoare până în 2026. În această perioadă, valoarea voucherelor de vacanță pentru bugetari va fi de 1.600 de lei, față de 1.450 de lei, valoarea precedentă stabilită prin OUG nr.8/2009.

Beneficiarii acestor avantaje includ atât angajații din sectorul public, cât și pe cei din sectorul privat, cu diferențe în valoarea voucherelor. Astfel, angajații de la stat pot primi vouchere în valoare de 1.600 de lei, în timp ce în sectorul privat, valoarea unui voucher poate ajunge până la echivalentul a 6 salarii minime brute pe economie.

Scopul acordării voucherelor de vacanță este de a suporta costurile de cazare și masă în unități turistice înregistrate în program, exclusiv pe teritoriul României. Acestea pot fi folosite pentru diverse pachete turistice care includ cazare, transport, masă, tratament sau activități de agrement.

Inovații recente permit emiterea voucherelor de vacanță nu doar pe suport electronic, ci și prin aplicații mobile. Un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților pe 11 martie facilitează emiterea și utilizarea acestor vouchere în format electronic virtual, având ca scop simplificarea procesului atât pentru emitere, cât și pentru utilizare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel