Sari la conținut

Se iau măsuri de urgență! Viscolul provoacă pagube, vremea se înrăutățește

România este lovită de un val de aer rece
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Va fi însă o încălzire de scurtă durată

Viscolul provoacă pagube, vremea se înrăutățește. Vremea extremă s-a abătut peste jumătate din țară, provocând pagube semnificative, iar valul de ger a adus cele mai scăzute temperaturi ale acestui sezon rece în România.

Situația a devenit critică, cu numeroase drumuri naționale blocate din cauza viscolului, iar infrastructura feroviară întâmpină dificultăți majore. Previziunile meteorologilor indică o înrăutățire semnificativă a vremii în perioada imediat următoare.

Viscolul provoacă pagube, vremea se înrăutățește

Temperaturile au atins cote extrem de scăzute, ajungând până la -20 de grade Celsius în această noapte, conform avertismentelor meteorologice, iar zilele ce urmează se anunță la fel de geroase.

Autoritățile au fost nevoite să ia măsuri urgente pentru gestionarea traficului, iar sute de școli în diverse zone ale țării au fost închise în contextul condițiilor meteorologice periculoase.

Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a oferit informații detaliate într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN, evidențiind evoluția vremii în perioada imediat următoare.

Potrivit acesteia, temperaturile vor continua să scadă pe parcursul zilei de astăzi și în timpul nopții. Astfel, se așteaptă ca temperaturile maxime să se situeze între -9 și 2 grade Celsius în această zi, indicând faptul că se vor înregistra valori negative în cea mai mare parte a țării.

În noapțile următoare, gerul va fi accentuat, cu temperaturi extrem de scăzute, în special în regiunile de nord, centru și est ale teritoriului.

Temperaturi de -20 de grade

Echipa Administrației Naționale de Meteorologie monitorizează cu atenție evoluția fenomenelor meteorologice, oferind informații actualizate pentru ca autoritățile și populația să poată lua măsurile necesare pentru a face față acestei perioade dificile.

Recomandările includ evitarea deplasărilor pe drumurile blocate și respectarea cu strictețe a indicațiilor autorităților pentru siguranța publică.

,,Cele mai scăzute temperaturi vor fi la noapte în jurul a -20 de grade, iar mâine noapte spre -16…-15 grade. Acestea se vor înregistra în partea de est a Transilvaniei dar și în Moldova, posibil și în dealurile sudice sau în alte zone ale țării unde cerul va fi degajat și există strat proaspăt de zăpadă”, a explicat Florinela Georgescu.

Încălzirea vremii o așteptăm abia la jumătatea sau în a doua parte a acestei săptămâni. Va fi însă o încălzire de scurtă durată. Și asta deoarece este posibil ca o nouă răcire să ne afecteze în weekend sau la începutul celeilalte săptămâni.

Din punct de vedere al intensificărilor vântului, acestea vor continua să fie prezente astăzi în partea de sud a Moldovei, în estul Munteniei dar și în Dobrogea, zone care vor fi în Cod Galben până la debutul nopții, viteza la rafală fiind de 55-70 km/h.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel