duminică, decembrie 4, 2022

„Inițial, toți aveam ochii căprui, dar o mutație genetică care a afectat gena OCA2 din cromozomii noștri a dus la crearea unui „comutator”, care a „oprit” literalmente capacitatea de a produce ochi căprui”, a declarat profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară.

Secret neștiut despre persoanele cu ochii albaștrii! Profesor: „Toți aveam ochii căprui, dar o mutație…”

Ultima descoperire a oamenilor de știință arată că persoanele cu ochii albaștrii au un singur strămoș comun. Variația culorii ochilor, de la maro la verde, poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris. Persoanele cu ochii albaștrii au mai puțină melanină față de altele. „De aici putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș”, spune profesorul Eiberg.

Te-ar mai interesa: Ai hemoglobina mică? Uite ce afecțiuni ascunde...

„Cu toții au moștenit același comutator exact în același loc din ADN-ul lor”

Gena OCA2 codifică pentru așa-numita proteină P, care este implicată în producția de melanină, pigmentul care dă culoare părului, ochilor și pielii noastre. „Comutatorul”, care se află în gena adiacentă la OCA2, nu dezactivează însă gena în întregime, ci mai degrabă îi limitează acțiunea la reducerea producției de melanină în iris – „diluând” efectiv ochii căprui în albaștri. Prin urmare, efectul comutatorului asupra OCA2 este foarte specific. Dacă gena OCA2 ar fi fost definitiv distrusă, oamenii nu ar mai avea melanină în păr, ochi sau culoarea pielii. Acest lucru ar putea duce la albinism, o afecțiune rar întâlnită în lume.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului pe care le-ai putea depista ...

Profesorul Eiberg a analizat ADN-ul mitocondrial și au comparat culoarea ochilor persoanelor cu ochi albaștri din Iordania, Danemarca și Turcia. Acesta consideră că gena OCA2 are legătură cu culoarea ochilor.

Mutația de la ochi căprui la ochi albaștri nu este un pericol. Este perfect normal ca unele persoane să aibă chelie, iar altele o adevărată podoabă capilară. Nu este o problemă nici dacă o persoană are pielea mai deschisă sau mai închisă.

Te-ar mai interesa: OMS avertizează: Scăderea vigilenţei lasă uşa desc...

Profesorul Eiberg a transmis că „aceasta arată pur și simplu că natura amestecă în mod constant genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi umani și încercând diferite modificări pe măsură ce face acest lucru”, potrivit sciencedaily.com

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private