Sari la conținut

Secret pentru o memorie bună. Profesorul Vlad Ciurea: „Este un exerciţiu excelent”

dr. Vlad Ciurea
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Neurochirurgul Vlad Ciurea

Secret pentru o memorie bună. Prezent în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire cu Radu Tudor, difuzată de Antena 3, profesorul Vlad Ciurea a dezvăluit cum ne putem antrena memoria cu ajutorul unui exercițiu simplu.

„Am peste 23.000 de operaţii neurochirurgicale. Îmi continui activitatea şi sunt foarte atent la fiecare caz. Cel mai interesant lucru la creier este memoria.

Am să spun un fenomen care m-a impresionat în primii ani. Era un om frumos, deştept, elegant, care desena, picta. A fost operat, iar după operaţie nu a recunoscut niciun desen. NImic, nicio pictură. Unde e adevărul?

Sunt elemente de memorie. Discuţi cu cineva şi brusc îţi aminteşti de ceva ce ai făcut acum 20-30 de ani. De ce îţi apare în faţa ta, în ochii tăi, în gândul tău acea idee? Cine ţi-a adus-o în faţă? Memoria este fantastică.

Trebuie să facem totul să ne menţinem o memorie bună. Dacă nu aveam o memorie bună, nu putem să facem o discuţie, nu putem să le spunem nepoţilor pilde, să le spunem poveşti”, a declarat Prof. dr. Vlad Ciurea.

Prof. dr. Vlad Ciurea, soluţia pentru o memorie bună

„Un medicament cunoscut pe care pot să îl recomand, la Seneca filosoful, care a fost şi tutorele lui Nero, medicamentul de menţinere a memoriei pe care şi-l exersa. Seara stătea complet liniştit şi repeta întins tot ce a făcut peste zi, cu amănunte. După care începea să povestească ce va face în ziua următoare cu amănunte.

Un exerciţiu mental. Cu voce tare. Puteţi face acelaşi lucru scriind sau notând. Toate astea stimulează memoria. Ochi, memorie, gânduri stimulează creierul. Şi cu ocazia asta constaţi că ai greşit, că mai bine făceai altceva. Dacă ai scris, a doua zi ai şi soluţia.

Cred că elementul esenţial care împinge creierul înainte este memoria şi este stocată undeva într-o bibliotecă. Nu trebuie să ne sperie. Nu suntem proşti de loc. Suntem o naţie deşteaptă. Trebuie să avem această memorie şi să o folosim când trebuie. Cei care se îngrijorează că uită nu trebuie să se îngrijoreze. Pentru că în clipa aceasta nu găseşte cuvântul potrivit, dar sunt cuvinte colaterale care ne pot ajuta. Noi intrăm în panică, nu am ştiut asta. Din aproape în aproape trebuie să afli.

Memoria gestului ajută. Să nu intrăm în panică pentru că nu ajută la nimic. Aici este un defect mare pentru că oamenii pun presiune pe ei înşişi şi mai vine şi partenerul de viaţă care pune presiune”, a dezvăluit profesorul Ciurea la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel