Categories: Ştiri sănătate

Secretele oamenilor care nu se îmbolnăvesc de inimă, niciodată. Aceste alimente scad nivelul grăsimilor din sânge și previn îmbătrânirea arterelor

Alimente bune pentru inimă și o viață activă par să fie elementele cheie care mențin sănătatea cardiovasculară. Membrii unui trib din America de Sud, cu un stil de viață foarte activ, au cele mai sănătoase artere coronare dintre toate populațiile studiate, informează The Telegraph și Science Daily citând un studiu realizat de o echipă de cercetători din Statele Unite și publicat recent în jurnalul medical The Lancet.

Populația Tsimane, care trăiește în jungla amazoniană din Bolivia, își petrece cea mai mare parte a zilei vânând, pescuind, cultivând și adunând fructe și nuci, iar dieta de bază este una bazată în special pe carbohidrați, cu puține proteine și grăsimi.

Oamenii de știință care au efectuat teste pe sute de bărbați și femei din cadrul acestui grup au descoperit că aproape 9 din 10 persoane aveau arterele curate și nu prezentau nici un risc de boli de inimă.

Dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în carbohidrați neprocesați

Chiar și la vârste înaintate, majoritatea prezenta o stare uimitor de bună de sănătate, se mai arată în cercetarea prezentată la conferința American College of Cardiology desfășurată între 17 și 19 martie în Washington. Circa două treimi dintre membrii populației Tsimane cu vârste peste 75 de ani nu aveau aproape nici un risc de boli de inimă și doar 8% aveau un risc moderat spre mare. În plus, o persoană în vârstă de 80 de ani avea arterele asemănătoare cu cele ale unui american de circa 50 de ani.

Cercetătorul american Hillard Kaplan, profesor la Universitatea New Mexico, a declarat că studiul pe care l-a condus demonstrează că populațiile indigene din America de Sud au cel mai scăzut risc de ateroscleroză coronariană (întărirea și îngustarea arterelor) dintre toate populațiile studiate până acum.

”Stilul lor de viață sugerează că o dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în carbohidrați neprocesați cu un conținut ridicat de fibre, alături de vânat și pește, absența fumatului și activitățile fizice susținute pe tot parcursul zilei pot ajuta la prevenirea întăririi arterelor coronare”, a explicat Kaplan.

În timp ce oamenii care trăiesc la oraș sunt sedentari mai mult de jumătate din timpul în care sunt treji, reprezentanții populației Tsimane sunt inactivi doar circa 10% din zi. Bărbații își petrec, în medie, 6-7 ore pe zi cu diverse activități fizice, în timp ce femeile sunt active 4-6 ore, mai arată oamenii de știință.

”Renunțarea la alimentația și stilul de viață pentru subzistență poate fi catalogată drept un nou factor de risc pentru îmbătrânirea vasculară”, a completat cercetătorul american.

Dieta populației Tsimane constă, în mare parte, în carbohidrați neprocesați, bogați în fibre, precum orez, banane plantain, manioc, porumb, nuci și fructe. Proteinele, din carne animală, alcătuiesc 14% din alimentație, aproximativ același procent ocupându-l și grăsimile — fiecare membru al tribului consumă circa 38 de grame de grăsime pe zi, din care doar 11% reprezintă grăsimi saturate.

Reguli ușor de pus în aplicare de oricine

Oamenii de știință au vizitat 85 de sate Tsimane între anii 2004 și 2015 și au măsurat riscul de boli de inimă prin tomografii computerizate și scanări cu raze X în cazul a 705 adulți cu vârste cuprinse în 40 și 94 de ani. Investigații similare efectuate într-un studiu anterior pe circa 7.000 de americani au demonstrat că doar 14% dintre aceștia nu prezentau un risc de boli de inimă, iar jumătate aveau un risc moderat spre mare.

Membrii tribului prezentau, de asemenea, niveluri scăzute ale frecvenței cardiace, ale tensiunii, colesterolului și glicemiei.

Totuși, în mod surprinzător, oamenii de știință au observat la populația Tsimane o creștere a markerilor de inflamație, în ciuda faptului că acesta este considerat un factor de risc pentru arterele nesănătoase. Profesor Randall Thompson, din cadrul Luke’s Mid America Heart Institute, coautor al cercetării, a explicat însă că ”inflamația comună la Tsimane nu era asociată cu o creștere a riscului de boli de inimă și, în schimb, poate fi rezultatul ratelor mari de infecții”, a spus acesta.

Potrivit profesorului Sir Nilesh Samani, director medical în cadrul Fundației Britanice pentru Inimă (British Heart Foundation), ”există unele lucruri pe care le putem învăța din acest studiu”, chiar dacă ar putea fi imposibil pentru populația din zonele industrializate să copieze stilul de viață al comunității Tsimane.

”Există anumite aspecte în dieta și în stilul de viață (al populației Tsimane — n.r.), cum ar fi absența fumatului și dieta săracă în grăsimi, pe care le putem încorpora în viețile noastre pentru a contribui la reducerea riscului de boli de inimă”, a spus acesta, potrivit The Telegraph.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

4 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

5 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

5 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

6 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

6 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic