Sari la conținut

Secretul TINEREȚII, dezvăluit. Medic: Bătrânețea este o altă boală pe care oamenii trebuie să o învingă

durata de viata dictata de un organ
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Secretul TINEREȚII, dezvăluit. Medic: „Bătrânețea este o altă boală pe care oamenii trebuie să o învingă”, spune un cercetător de la Harvard.

Potrivit prof. dr. David Sinclair, director al Centrului Paul Glenn pentru Mecanismele Biologice ale Îmbătrânirii și autorul mai multor cărți despre genetică și îmbătrânire, îmbătrânirea este doar o altă boală pe care oamenii trebuie să o învingă.

Pentru a învinge această ”boală”, nu este nevoie de medicamente, ci de puțin disconfort.

”Concluzia este că trebuie să-ți scoți corpul din zona de confort – hormesis, așa cum o numim”, a explicat Sinclair în podcastul lui Rich Roll. Acesta mai spune că ”problema cu lumea de astăzi este că vrem doar să fim relaxați și hrăniți. Nu vrem să simțim disconfort și asta duce la o mulțime de probleme. Dacă nu îi spunem întotdeauna corpului nostru că lucrurile ar putea deveni problematice, corpului nostru nu îi pasă, nu luptă împotriva bolilor. El nu luptă împotriva îmbătrânirii”, spune el, potrivit independent.co.uk.

”Nu mâncați trei mese pe zi!”

Potrivit lui Sinclair, primul lucru pe care oamenii ar trebui să-l facă pentru a trăi mai mult este alimentația.

”Cred că cel mai important lucru pentru creșterea stării de sănătate, dacă există un singur lucru pe care l-aș putea spune, ar fi să mănânc mai rar”, a spus el, adăugând: „Nu mânca trei mese pe zi!”.

Următorul pas, unul evident pentru un stil de viață mai sănătos, este să faci des exerciții fizice. Sinclair sugerează, de asemenea, postul frecvent, explicând că omite „una sau două mese pe zi și asta ”i-a schimbat viața”.

Postul este util în combaterea îmbătrânirii

Postul crește nivelul de nicotinamida adenina dinucleotida (NAD+), ceea ce în cele din urmă face ca „genele de reparare” ale corpului să fie mai active. Același lucru este valabil și pentru expunerea la temperaturi calde și reci, cum ar fi într-o saună.

Limitarea consumului de carne 

Pe lângă un somn adecvat, profesorul de la Harvard recomandă și limitarea consumului de carne. Aminoacizii găsiți în carne activează mTor, o cale care oprește mecanismele de apărare ale corpului nostru și îi spune acestuia spune că este timpul să îmbătrânească.

În cele din urmă, orice factori de stres, cum ar fi exercițiile fizice, postul și stresul la frig/căldură vă cresc nivelurile de NAD+, care, la rândul lor, mențin sirtuinele, o clasă de proteine care reglează expresia genelor și repară deteriorarea ADN-ului, astfel încât să funcționeze corect.

Fără NAD+, îmbătrânirea are loc mai repede, indiferent de structura genetică, spune Sinclair.

”80% din sănătatea noastră la bătrânețe se datorează stilului nostru de viață și modului în care trăim; doar 20 la sută este genetic”.

Sinclair consideră că ”o lume în care oamenii ar putea trăi până la 250 de ani și să se aștepte să joace tenis la 120 de ani” este „realizabilă”.

”Nu există niciun motiv pentru care să nu putem face asta cu ingeniozitatea noastră”, a spus el.

Susține că a întineri cu 10 ani
Sinclair a declarat pentru Insider că, potrivit componentelor ADN-ului său care reflectă procesul de îmbătrânire, el este cu un deceniu mai tânăr decât sugerează cartea sa de identitate.

Sinclair a povestit că la 30 de ani mânca în exces, bea în exces și era supraponderal. Dar schimbarea stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete pe bază de plante și limitarea cantității de alcoolul, a făcut o mare diferență în durata de viață.

”Vârsta mea biologică calculată a scăzut în cu un deceniu sau mai mult, până la un punct în care se prevede că voi trăi cu cel puțin un deceniu mai mult decât dacă nu aș fi făcut nimic”, a spus el pentru Insider. ”Deci niciodată nu e prea târziu”, a încheiat expertul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: