marți, octombrie 20, 2020

Secretul tinereții. Efectele beneficie ale apele minerale din stațiunile județului Vâlcea sunt cunoscute încă de pe vremea romanilor. Se spune, de exemplu, că apele izvoarelor minerale de la Călimănești-Căciulata au fost folosite de împăratul Napoleon al III-lea pentru a-și trata boala de rinichi de care suferea.

Secretul vieții lungi stă ascuns în aceste ape minerale, vâlcenii fiind locuitorii cu cea mai mare longevitate din țară. „Apele minerale din Vâlcea au un rol foarte important în prevenția multor boli, iar locuitorii de aici au o cultură de utilizare a lor care le menține sănătatea”, este de părere dr. Luiza Spiru, conferențiar universitar la Catedra de Geriatrie și Gerontologie a Universității de Medicină „Carol Davila” din București.

Băile Olănești, Mecca diabeticilor

Citește și:

În stațiunea Băile Olănești sunt cele mai multe izvoare de ape minerale naturale din țară – peste 30, bogate în hidrogen sulfurat, clor, sodiu, brom și iod. Apele tămăduitoare de la Olănești sunt recomandate atât în cura internă, cât și în cea externă.
Studiile experimentale au arătat că după ingestia unei cantități de 150 mal de apă minerală bogată în hidrogen sulfurat, la 90 de minute se produce o scădere semnificativă a glicemiei (13-17%) în cazul bolnavilor cu diabet zaharat de tip II. În cazul persoanelor sănătoase,  scăderea este de 4-7%.
Băile generale de 20 de minute în apele minerale la 36-37 grade Celsius au rezultate favorabile în reumatisme degenerative cronice, articulare, afecțiuni dermatologice (alergice, eczeme, acnee, psoriazis, dermatită seboreică), neuropatii cronice periferice, boli ale căilor biliare.
Proceduri: cure interne cu apă minerală, băi calde cu apă minerală, aerosoli, electroterapie și hidroterapie, masaj medical, gimnastică medicală, kinetoterapie. La recomandarea medicului, se pot servi meniuri dietetice, corespunzătoare afecțiunii tratate: dietă hiposodată, hipoacidă, hipolipidică, hipoglucidică. Durata tratamentului complex este de 18 zile pentru cura terapeutică și de recuperare și de 12 zile pentru cura profilactică. Aceste cure se pot efectua anual sau chiar cu repetare la șase luni.
Pacienții veniți la tratament trebuie să aibă la ei bilet de trimitere de la medic, adeverință de asigurat sau cupon de pensie și o copie după buletin.

Secretul tinereții. Călimănești-Căciulata

Citește și:

Secretul tinereții. . Apele minerale din stațiunile Călimănești-Căciulata au compoziții chimice variate: clorosodice, bicarbonatate, alcaline, calcice, magneziene, sulfuroase și bromoiodurate și sunt indicate în tratamentul afecțiunilor tubului digestiv (gastrite cronice, constipații, colite), afecțiuni hepato-biliare (dischinezii, colecistită cronică, tulburări după ficat operat, pancreatită cronică), afecțiuni renale, precum și în boli metabolice și de nutriție.
Apa sulfuroasă mixtă încălzită, administrată la indicația medicului cu o oră înainte de masă are efect analgezic asupra peretelui gastric fiind eficientă în tratamentul gastritei cronice hiperacide. Administrată după masă, aceeași apă neutralizează acidul restant. Doza se crește progresiv de la 25-50 de ml la 150-200 ml și se bea cu înghițituri mari, relativ rapid.
Proceduri: băi calde cu apă minerală și sulfuroasă, cure cu ape minerale, aerosoli și inhalații, eletroterapie, termoterapie, hidroterapie, săli de gimnastică medicală, aerohelioterapie, ștrand termal.

Citește și:

La sosirea în stațiune, turiștii trebuie să se prezinte obligatoriu cu bilet de trimitere de la medicul de familie și un document care să le ateste calitatea de asigurat.

Băile Govora, ideale pentru astm și bronșite

O altă stațiune celebră din județul Vâlcea este Govora. Primele tratamente cu ape minerale au fost făcute pe la 1879 în căzi de lemn amenajate în chilii la Mănăstirea Govora, aflată la doar câțiva kilometri de izvoare. Transportul se făcea în butoaie amplasate în care trase de boi.
Apele minerale au concentrații și compoziții chimice variate, incluse în trei categorii: ape minerale clorurate-sodice, iodurate, bromurate concentrate, ape minerale clorurate sodice, sulfuroase concentrate, ape minerale sulfuroase.
Atmosfera stațiunii este bogată în iod astfel că este contraindicată persoanelor care suferă de hipertiroidie. Afecțiunile care pot fi ameliorate sau prevenite la Govora sunt cele respiratorii (astm alergic, pneumopatii microbiene, noxe respiratorii, bronșite cronice) reumatisme cronice, afecțiuni neurologice periferice și ale căilor biliare.
Proceduri:  băi calde cu ape sulfuroase sau iodurate, bazin cu apă minerală pentru kinetoterapie, terapie cu aerosoli, gimnastică medicală, masaj medical, electroterapie, hidroterapie.

Parteneri